Передплата 2024 «Добрий господар»

Тимошенко запитала в Януковича: що він хотів побачити через відеокамери в її душовій?

За екс-прем’єром наглядають навіть у туалеті.

Перший робочий день тижня у Генерального прокурора України Віктора Пшонки розпочнеться з візиту до нього лідерів опозиції. Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Анатолій Гриценко, Борис Тарасюк, Сергій Соболєв, Олег Тягнибок та їхні колеги з демократичного табору сьогодні прийдуть на Різницьку, 13/15, з вимогою припинити свавілля щодо екс-прем’єра Юлії Тимошенко. І порушити кримінальну справу проти службових осіб, які розпорядилися встановити відеокамери спостереження у її лікарняній палаті, процедурній кімнаті і навіть у санвузлі. Знущанням з людини, катуванням, порушенням Конвенції ООН назвали в опозиції таке підглядання і оприлюднення відповідного відеоролика.

Як відомо, кілька днів тому в Інтернеті, а згодом і на центральних телеканалах з’явився знятий прихованими камерами сюжет із палати Залізничної лікарні Харкова, де поправляє здоров’я Тимошенко. На кадрах видно, як колишній глава уряду з допомогою візка пересувається у палаті, виконує реабілітаційні процедури. І це при тому, що Державна пенітенціарна служба офіційно заявляла, що не веде відеоспостереження за лідером опозиції.

Лікарняне відео викликало обурливу реакцію у стані опозиції. А німецькі медики із клініки «Шаріте» заявили, що ця відеоінформація негативно позначилася на самопочутті їхньої пацієнтки. І додали, що за таких умов успішне лікування Тимошенко в Україні неможливе.

У зв’язку з кричущим порушенням етичних норм Тимо­шенко звернулася з відкритим листом до глави держави. Щоправда, не назвала його ні президентом, ні шановним… На переконання екс-прем’єра, приховані відеокамери у її палаті встановлено за особистим дорученням Януковича. Цей факт вона назвала кримінальним злочином з його боку.

Тимошенко каже, що після оприлюднення відео їй вдалося виявити всі приховані камери: зокрема три — у кімнаті для конфіденційних зустрічей із захисниками, дві — безпосередньо у душовій кабінці, по одній — над кожним з двох… унітазів. У спеціальній кімнаті біля палати розміщені монітори цілодобового спостереження, біля яких сидять офіцери-чоловіки. «Камер прихованого відеоспостереження встановлено таку кількість, що від них неможливо ніде сховатися ні вдень, ні вночі», — пише Тимошенко. І зазначає, що робиться це, вочевидь, для додаткового психологічного тиску. За словами голови партії «Батьківщина», ці відеозаписи щоденно передають президентові…

Юлія Тимошенко каже, що марна справа просити Януковича припинити це неподобство, у неї немає до нього жодних прохань. Але є до «гаранта» три запитання. «Що ви особисто хочете побачити на відеозаписах, зроблених прихованими відеокамерами в душі, в туалетах, в тюремній палаті, в кімнатах, де здійснюються медичні процедури з повним роздяганням? — запитує в Януковича Тимошенко. — Що ви робите з цими фільмами? Проглядаєте самі або у веселій компанії з друзями? Можливо, ви отримуєте від спостереження за політичним опонентом-жінкою в роздягненому вигляді додаткову впевненість у собі та своїх політичних можливостях? Можливо, насолоджуєтесь такою специфічною владою над своїм політичним опонентом та відчуваєте себе завдяки цьому сильнішим та успішнішим?».

Тимошенко заявила, що відмовляється від «лікування» під відеокамерами, яке більше схоже на перебування в катівнях ГУЛАГу». І вимагає повернути її до колонії в такому стані, як є. «Лікуватися я буду на свободі, коли ви не будете підглядати за мною у замкову шпарину», — пише лідер опозиції. А закінчує вона своє послання словами: «Сподіваюся на рішення Європейського суду з прав людини та на те, що українці, нарешті, зрозуміють, ким ви є, та знесуть вас з президентської посади разом з мафією, яку ви очолюєте.

Без поваги до вас — Юлія Тимошенко».

А тим часом…

Прес-служба Центральної виборчої комісії повідомила, що Юлію Тимошенко включили у списки для голосування на закритій виборчій дільниці Качанівської виправної колонії. Схоже, 28 жовт­ня екс-прем’єра з лікарні знову перевезуть до в’язниці.

Схожі новини