Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У райвідділах громадян зустрічатимуть психологи з кавою...

Такі рожеві мрії навіяли міліцейському керівництву стіни нового райвідділу

16 жовтня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко урочисто відкрив у Львові нове приміщення Сихівського райвідділу міліції. Створені в цьому приміщенні умови роботи міліціонерів насправді вражають. Усі кабінети — за прозорими стінами. Кімнати для затриманих язик не повернеться звично назвати “мавпятниками”. У цих приміщеннях, як і передбачено законодавством, на кожного затриманого припадатиме 4 кв. метри площі. На вході, перед черговою частиною райвідділу, встановлено “айбокс”, який надає поради, до якого працівника райвідділу краще звернутися з певним питанням. На першому поверсі райвідділу є спортзал. Незвичні для львівських правоохоронців умови служби настільки вразили самих міліціонерів, що останні вже почали висловлювати рожеві мрії щодо своєї майбутньої служби...

Відкриваючи новий райвідділ, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко (був у цивільному) зауважив, що в усіх регіонах України відкриваються оснащені за останнім словом техніки підрозділи. Нещодавно у Донецьку та Одесі почали діяти центри оперативного керування. Це приміщення, де сидять офіцери міліції, які миттєво отримують та обробляють всю інформацію щодо функціонування міліцейських патрулів та вчинення злочинів. У разі необхідності ці офіцери можуть скеровувати на місце злочину найближчий наряд, який отримуватиме перші дані про підозрюваних, доїжджаючи до місця події.

Після розповідей про втілення у життя новітніх технологій міністр згадав про проект бюджету на наступний рік, і його оптимізм помітно зменшився. Віталій Захарченко згадав, що у черзі на житло — близько 23 тисяч його підлеглих. А передбачені державним бюджетом кошти, які мають надати МВС, — мізерні. Правоохоронці сподіватимуться, що їм фінансово допомагатимуть обласні ради.

Щойно відкритий у Львові райвідділ міліції будувався три роки на місці довгобуду, який заклали ще за часів Радянського Союзу. Тоді в цьому приміщенні планували відкрити стоматологічну поліклініку. З роками це будівництво стало “зубним болем” місцевої влади, поки приміщення не віддали міліції.

Присутній на відкритті Сихівського райвідділу міліції міський голова Львова Андрій Садовий презентував журналістам проект нового приміщення міського управління міліції. Наразі ця структура функціонує на вулиці С. Бандери, 1, де міліція орендує приміщення у СБУ. Нове приміщення міського управління міліції має постати на території колишньої військової частини, що обслуговувала штаб ПрикВО, — на розі вулиць Шевченка та Ярослава Мудрого. Якщо цей будинок збудують, як це передбачили архітектори з університету “Львівська політехніка”, зауважив Садовий, цей підрозділ міліції не знатиме аналогів в Україні. Якщо в новому Сихівському райвідділі міліції прозорі лише кабінети, то у міському управлінні міліції будуть прозорими, як це роблять у Грузії, навіть стіни.

Пан Садовий висловив сподівання, що вже наступного року ці мрії втіляться у реальні креслення. А тоді, перехопив ініціативу начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко, нове приміщення міської міліції збудують за рік. Коштуватиме цей проект близько 30 млн. гривень. А міська влада готова надати міліції під будівництво управління лише 10 мільйонів. Решту коштів має десь знайти МВС...

Якщо міліціонери переселяться у нове приміщення міського управління міліції, продовжував мріяти Сергій Зюбаненко, кардинально зміняться й завдання працівників цього управління. Наразі вони, перш за все, координують роботу міських райвідділів міліції. А в новому приміщенні надаватимуть громадянам здебільшого юридичну та психологічну допомогу. “Кожному відвідувачу, — переконував підполковник Зюбаненко, — в управлінні міліції досвідчені психологи пропонуватимуть горнятко кави...”.

Про більш реальні кроки в покращенні обслуговування населення, що не потребують значних витрат, заявив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Окрім правозахисних питань, нагадав він, міліція виконує чимало бюрократичних функцій. Правоохоронці видають довідки про судимість чи несудимість, приймають заліки на право керування автотранспортом, надають дозволи на продаж транспортних засобів комерційним структурам. Наразі, щоб отримати ці довідки, громадянам доводиться оббігти чимало міліцейських служб. Пан Захарченко планує облаштувати всі ці служби в одному приміщенні, скажімо, реєстраційно-екзаменаційної служби ДАІ та комп’ютеризувати оформлення та видачу довідок, що значно зменшить можливості вимагати хабарі.

Всі працівники Сихівського райвідділу міліції, що обслуговує найбільший район Львова, протягом тижня переселяться в нові кабінети.

А тим часом...

Перебуваючи у Львові, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко із задоволенням виконував роль Діда Мороза із подарунками. На території управління ДАІ у Львівській області він вручив міліціонерам 10 ключів від автомобілів Daewoo. Шість з цих автівок дісталися львівським райвідділам міліції. По новенькій машині отримали також Бориславський, Жовківський, Золочівський та Яворівський райвідділи міліції.

Та найприємнішим моментом перебування міністра у Львові для місцевих правоохоронців стало урочисте вручення ключів від квартир ветеранам та діючим працівникам міліції, які багато років стояли в черзі на житло.

Схожі новини