Передплата 2024 «Добрий господар»

26 «ударівців» знімаються на користь «Батьківщини»

Від Об’єднаної опозиції у Кличка чекають партнерського жесту у відповідь

Знакова подія у житті вітчизняного політикуму! У неділю на своєму з’їзді партія «УДАР» оголосила, що знімає з виборчих перегонів на користь Об’єднаної опозиції в особі ВО «Батьківщина» 26 своїх кандидатів-мажоритарників. Ще шістьма своїми представниками політична сила Віталія Кличка вирішила пожертвувати, щоб підтримати демократів- самовисуванців.

Як сказано у заяві «УДАРУ», такий крок прийнято «заради перемоги, формування демократичної більшості у парламенті нового скликання та відсторонення від влади Партії регіонів».

Рішення про відкликання своїх кандидатів у Кличка прийняли після аналізу останніх соціологічних досліджень. Там, де лідером перегонів є представник «Батьківщини», «УДАР» (очевидно, врахувавши гіркий урок виборів мера в Обухові) поступився представникам дружніх опозиційних сил. У Вінницькій області людина Кличка знялася на користь Миколи Катеринчука, у Коломиї — у підтримку Олеся Донія, у Рівному — заради Віктора Матчука, у Києві — Володимира Ар’єва, Володимира Бондаренка.

На Львівщині «УДАР» визнав лідерство і підтримав трьох кандидатів від ВО «Батьківщина». Оголошено, що у виборчому окрузі №121(м. Дрогобич) Олександр Старовойт знімається на користь Романа Ілика, у в/о № 122 (м. Яворів) Ігор Самардак уступає дорогу Василю Пазиняку, у в/о №124 (м. Сокаль) Андрій Сенюк припиняє виборчу боротьбу на користь Степана Курпіля. Очевидно, всі «відставники» повинні будуть публічно заявити виборцям про те, кому вони хотіли би переадресувати їхні виборчі симпатії. Поступок від «УДАРу» на Львівщині могло би бути і більше, це виглядало би логічно. Скажімо, у тому ж в/о №117 (Франківський район м. Львова) рейтинг Ігоря Васюника («Батьківщина») значно вищий, ніж рівень підтримки Оксани Юринець («УДАР»). А у в/о №123 (м. Перемишляни) інша представниця Кличка Лариса Федорів відчутно поступається кандидату від «Батьківщини» Лідії Котеляк…

Віталій Кличко хоче від «Батьківщини» симетричної політичної вдячності. Тобто, щоб 22 кандидати від ВО «Батьківщина» (в яких шанси перемогти начебто невисокі) знялися і підтримали «УДАР». Зокрема поступитися місцем пропонують в Одеській області на користь «УДАРниці» Ольги Герасим’юк (популярної колись телеведучої). У Кличка розраховують, що у Києві припинять політичну боротьбу харизматичні представники Об’єднаної опозиції Сергій Терьохін, Ксенія Ляпіна, Олександр Чорноволенко, а також депутати Київради Олександр Бригінець, Дмитро Андрієвський, Леонід Ємець (син загиблого народного депутата). Але у столиці не все так однозначно. Ксенія Ляпіна учора заявила, що розцінює появу свого прізвища в «УДАРівських» «списках на виліт» як грубу провокацію. І повідомила, що, згідно з останньою соціологією, вона випереджає свого конкурента від Кличка на 7,5%...

Хід у відповідь «Батьківщина» обіцяє зробити і юридично оформити у понеділок на своєму партійному з’їзді. В Об’єднаній опозиції сказали, що звільнять для партнерів не 22 округи, як ті просили, а всі 26. Як мовиться, щоби був паритет. Чи будуть це ті округи, на які вказував Кличко, наразі невідомо.

P. S. На користь Об’єднаної опозиції знялася з виборчих перегонів партія «Українська платформа».

Коментар для «ВЗ«

Олександр СТАРОВОЙТ, кандидат у народні депутати від «УДАРу» у в/о №121

Рішення зняти свою кандидатуру — наше спільне з партією «УДАР» бажання для того, щоб опозиція перемогла на виборах. Ми чудово розуміємо реальну ситуацію, тому повинні зробити все, щоб перемогли кандидати від опозиції незалежно від їхньої партійної приналежності — чи то йдеться про представника «Батьківщини», чи «Фронту Змін», «УДАРу», «Свободи». Повинні перемагати ті люди, які будуть реальними претендентами на депутатський мандат. Розпорошення голосів може призвести до породження нової недовіри до політиків, тому ми переступили через свої особисті амбіції. З мого боку буде публічна заява про відмову від кандидування — у тій формі, яка необхідна для того, щоб переміг кандидат від опозиції.

Схожі новини