Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» йде за «Оскаром»

Український фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка боротиметься за премію “Оскар” у номінації «Кращий фільм іноземною мовою» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук.

Український Оскарівський комітет оголосив про прийняте рішення — у Голлівуд представляти Україну їде «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Головним конкурентом фільму Михайла Іллєнка у боротьбі за цю можливість була стрічка Єви Нейман «Будинок з башточкою», яка серед своїх заслуг має перемогу у конкурсній програмі «Від Сходу до Заходу» на 47-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах. Але з рахунком 5:3 “виграв” Іллєнко. Як зазначив голова українського Оскарівського комітету Олег Фіалко, члени комітету (народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко, лауреат науково-технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик Володимир Войтенко, письменник та сценарист Андрій Курков, віце-президент Асоціації продюсерів України Дмитро Колесніков, продюсер та сценарист Ігор Савиченко) обирали фільм шляхом таємного голосування. «Будинок з башточкою» набрав три голоси, а от картина Іллєнка — п’ять. “Фільм Іллєнка — індустріальний, розрахований на глядача, — пояснив вибір Оскарівського комітету його голова Олег Фіалко. — Він мав за останні роки дуже серйозний прокат. “Будинок з башточкою” також фільм високого ґатунку, але більш артхаузний...”.

“Це — надзвичайно важливий крок для фільму, що його висунули на таку премію, — зазначив у розмові з кореспондентом “ВЗ” Михайло Іллєнко. — Я, знімальна група, актори надзвичайно раді такому розвитку подій. Про шанси на перемогу чи можливість потрапити у п’ятірку номінантів говорити рано, адже не відомо, які фільми представлятимуть інші країни. Але надія є. Якби її не було, хто б починав таку мороку — п’ять років знімати одне кіно. В Україні фільм йде добре. Зараз їдемо на Міжнародний фестиваль «Кіношок» у Росію. Стрічку запросили на фестивалі у Греції, Норвегії... У фільму складається хороша прокатна доля, а це — важливо”.

Шлях до “Оскара” у “ТогоХтоПройшовКрізьВогонь” лише починається. До першого жовтня фільм-претендент від України розгляне Американська кіноакадемія і визначить, потрапляє він у фінальну п’ятірку, яка й змагатиметься за перемогу у категорії “Кращий фільм іноземною мовою”, чи ні. Претендентів оголосять у США 15 січня 2013 року, а сама церемонія нагородження премією “Оскар” відбудеться 24 лютого наступного року.

Картина Михайла Іллєнка — не перший український фільм, який претендує на боротьбу за “Оскар”. 2003 року Україна висувала фільм «Мамай» Олеся Саніна на здобуття премії, проте він не потрапив до підсумкового списку номінантів. Така ж доля спіткала стрічку Оксани Байрак “Аврора” (2006 р.) та «Ілюзію страху» Олександра Кірієнка (2009 р.).

Схожі новини