На кавовій гущі у Львові не ворожать. Нею… доріжки посипають
На ЛКП «Зелений Львів» сушать 100 кг кавових фусів
Через сильні снігопади у Львові призупинили пілотний проєкт із посипання доріжок кавовою гущею. Нагадаємо, 1 лютого відбувся перший етап експерименту, ініційованого радницею міського голови Львова Іриною Оршак. Тоді чиновники посипали близько 200 метрів доріжок у Парку 700-річчя Львова замість піскосуміші кавовою гущею, і були задоволені результатом.
Першу партію гущі взяли у львівських кав’ярнях, розташованих у центрі міста. Використали 20 кілограмів гущі. Виявилося, фуси з кави не шкодять землі, не роз’їдають взуття людей та лапи собак, і водночас мають абразивні властивості, тому можуть боротися з ожеледицею. Ба більше — кава є одним із символів Львова, тож така «кавова посипанка» має і певний промоційний ефект.
Ідею одразу «зацінили» у польському Кракові, де управління міського озеленення повідомило: «Надихнувшись Львовом, починаємо експериментальне використання фусів від кави для зимового догляду за стежками і алеями в одному з наших парків. Просимо всі краківські кав’ярні, якщо мають бажання, взяти участь у цьому експерименті». Як повідомило Польське радіо, у Кракові вже провели опитування мешканців, більшість схвально поставилися до кавового ноу-хау. Щоправда, дехто хвилювався, чи не зашкодять фуси міським голубам. Тож влада звернулася до професора-орнітолога, який запевнив, що гуща не зашкодить, навіть буде корисною для птахів. Тим більше, вона навіть є добривом для квітів.
Тож окремі ресторатори і у Кракові, і у Львові вже почали збирати кавові фуси і безкоштовно здавати їх до місцевих комунальних підприємств зеленого господарства. Однак зараз, коли Львів завалило снігом, фуси ні до чого…
«Вважаємо наш пілотний проєкт вдалим, його треба продовжувати, — розповіла „ВЗ“ радниця мера Львова Ірина Оршак. — Зараз відгукнулися й готові до співпраці з нами мережі кав’ярень — Fest Lokal, Kredens Cafе, Aroma Kava, Lviv Croissants, а також крафтові кав’ярні, які не мають мережі, але готові долучатися. Щойно мені телефонували з ресторану „Кумпель“, там теж готові долучатися. Зараз завдання комунального підприємства „Зелений Львів“ — вивчити досконало властивості гущі, аби її належним чином зберігати. Треба розрахувати, скільки нам у подальшому того ресурсу буде потрібно, скільки можемо його зібрати тощо. Цьогоріч проєкт пілотний, тому тестуємо тільки у Парку 700-річчя Львова. А наступного року, якщо буде все гаразд, зможемо його використовувати на інших локаціях».
Ірина Оршак розповіла, що зараз експеримент не продовжують, бо треба чистити доріжки. Коли знову буде ожеледиця, то продовжать посипати доріжки фусами — у частині парку біля церкви Св. Йосафата. Зараз на ЛКП «Зелений Львів» є близько ста кілограмів зібраної гущі. Підприємство закупило дерев’яні плити, розстелили на них клейонку і поки що сушать таким чином. Наразі думають, як уніфікувати цей процес, щоб було зручно працівникам і можна було заготовляти велику кількість цього ресурсу. Потрібне спеціальне приміщення з відповідними умовами зберігання.
Як збирають кавовий ресурс? Кав’ярні пакують використану гущу у пакети чи контейнери, а працівники ЛКП «Зелений Львів», згідно із графіком, приїжджають і забирають ті пакети. Останній раз гущу, накопичену в кав’ярнях за суботу-неділю, забрали в понеділок, 8 лютого.
Ірина Оршак тішиться, що її ідею щодо використання кавової гущі запозичив Краків: «Вони, можливо, прочитали про це в соцмережах. Крім того, в мене брало інтерв’ю Польське телебачення з Варшави, яке було у Львові. Насправді у Львові є й критика цієї ідеї, але якби в нас усе було так зле, то поляки цієї ідеї від нас би не запозичили».