Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із групи вийти мусимо. А далі буде видно…

У п’ятницю, 14 червня, у Німеччині стартує фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу

Тренування збірної України у Кишиневі, перед останнім контрольним матчем – зі збірною Молдови. Фото УАФ
Тренування збірної України у Кишиневі, перед останнім контрольним матчем – зі збірною Молдови. Фото УАФ

Приємно, що серед 24 команд-учасників Євро-2024 є й збірна України. Нагадаємо, у своїй відбірній групі «синьо-жовті» посіли третє місце (після двох європейських «ґрандів», збірних Англії та Італії), тож були змушені боротися за путівку на Євро в плей-оф. Там підопічні Сергія Реброва здобули дві вольові перемоги з рахунком 2:1: спочатку обіграли збірну Боснії і Герцеговини, а потім — збірну Ісландії.

На перший погляд, із групою збірній Україні на Євро пощастило. Адже нашу Групу Е не порівняти, ска­жімо, з Групою В — справжні­сінькою «групою смерті». Албан­цям, які боротимуться за вихід із Групи В із іспанцями, італійцями й хорватами, можна щиро по­співчувати…

У нашій групі топ-команда лише одна — збірна Бельгії. Саме бельгійцям, які мають та­ких суперзірок, як нападник Лу­каку й півзахисник Де Брюйне, футбольні експерти віддають перше місце у Групі Е, а збір­ну України вважають головним претендентом на друге місце. (Нагадаю, до 1/8 фіналу вийдуть команди, які займуть у своїх гру­пах перші й другі місця, а також чотири найкращі команди з тих, які фінішують у групах третіми. Саме з третього місця у гру­пі збірна України вийшла до 1/8 фіналу на Євро-2020).

Із головним фаворитом Гру­пи В, збірною Бельгії, «синьо-жовті» гратимуть у третьому турі групового турніру. До цьо­го матчу треба підійти з пев­ним очковим багажем, в ідеалі - з двома перемогами. Судячи з публікацій в українських спор­тивних ЗМІ, збірні Румунії і Сло­ваччини підопічні Сергія Ребро­ва мають обігрувати ледь не однією лівою… Як на мене, це зовсім не так.

З одного боку, збірна Румунії зараз справді не справляє вра­ження команди, з якою «синьо-жовті» можуть втратити очки. Водночас скромні результати румунів в останніх контрольних матчах (нульові нічиї з Болгарі­єю і Ліхтенштейном) не повинні вводити в оману. Це були лише «товарняки», результат у яких — далеко не головне. Але, без сумніву, на Євро збірна Румунії гратиме зовсім не так, як про­ти ліхтенштейнців… На матч із румунами українці повинні на­лаштуватися максимально сер­йозно, на легку прогулянку сподіватися не варто! А цей поєдинок — на вагу золота, у ньому обов’язково треба перемагати. Бо в матчах із іншими суперни­ками зробити це буде набагато складніше.

Я подивився контрольний поєдинок Словаччина — Вельс (4:0). Звісно, це «товарняк», але певні висновки зробити мож­на. Як на мене, словаки нині на­багато сильніші від поляків. Практично всі футболісти сло­вацької «основи» грають за кор­доном, зокрема в італійській Се­рії А, головний тренер — італієць. Це класно організована, так­тично грамотна збірна, гравці якої розуміють свої завдання на футбольному полі. За помилки суперників у обороні гравці ата­кувальної ланки збірної Словач­чини карають холоднокровно. Словаки ніби присипляють су­перників, «в'яжуть» гру, навмис­но знижуючи темп, а потім рап­тово «вибухають», захоплюючи опонентів зненацька… На жаль, це практично ідеальний «ре­цепт», що може допомогти сло­вакам у протистоянні з україн­цями. Гадаю, поєдинок проти Словаччини буде важким, і нічия у ньому не стане для нас прова­лом. Якщо, звісно, «синьо-жовті» перед тим обіграють румунів…

Сподіваємося, тренерський штаб збірної України знайде не­обхідні слова, аби налаштува­ти наших футболістів на матчі проти збірних Румунії і Словач­чини. Зрештою, збірна Польщі збила зайвий «пафос» із наших «суперзірок», розпіарених фут­больними агентами, тож недо­оцінки суперників начебто бути не повинно.

Вселяє оптимізм те, що в обох матчах плей-оф «синьо-жовті», хоча пропускали першими, віді­грувалися й перемагали. У Пів­нічній Македонії у відборі взага­лі «летіли» після першого тайму 0:2, а потім не лише зрівняли ра­хунок, а й виграли 3:2. З огля­ду на далеко не ідеальний за­хист збірної України, пропустити першими можемо й на Євро, на­віть у матчі з румунами. Але те­пер принаймні є надія, що гол у ворота «синьо-жовтих» не стане для них «смертним вироком»…

Загалом, як не крути, а з та­кої групи мусимо виходити. А далі буде видно… Вперед, Україно!

Футбол. Євро-2024

(фінальний турнір, Німеччина)

Група E: Бельгія, Румунія, Словаччина, УКРАЇНА

17 червня

Румунія — УКРАЇНА (Мюнхен, 16.00)

Бельгія — Словаччина (Франкфурт-на-Майні, 19.00)

21 червня

Словаччина — УКРАЇНА (Дюс­сельдорф, 16.00)

Бельгія — Румунія (Кьольн, 22.00)

26 червня

УКРАЇНА — Бельгія (Штутґарт, 19.00)

Словаччина — Румунія (Франкфурт-на-Майні, 19.00)

Група A: Угорщина, Німеччи­на, Швейцарія, Шотландія

Група B: Албанія, Іспанія, Іта­лія, Хорватія

Група C: Англія, Данія, Сер­бія, Словенія

Група D: Австрія, Нідерлан­ди, Польща, Франція

Група F: Грузія, Португалія, Туреччина, Чехія

Склад національної збірної України на Євро-2024

Воротарі: 1. Георгій Бущан («Динамо», Київ), 12. Анатолій Трубін («Бенфіка», Португалія), 23. Андрій Лунін («Реал», Іспанія).

Захисники: 22. Микола Матвієнко, 2. Юхим Конопля, 21. Ва­лерій Бондар («Шахтар»), 24. Олександр Тимчик («Динамо»), 16. Віталій Миколенко («Евертон», Англія), 13. Ілля Забарний («Борн­мут», Англія), 3. Олександр Сваток («Дніпро-1»), 4. Максим Тало­вєров (ЛАСК, Австрія), 26. Богдан Михайличенко («Полісся»).

Півзахисники: 7. Андрій Ярмоленко, 19. Микола Шапарен­ко, 18. Володимир Бражко («Динамо»), 6. Тарас Степаненко, 20. Олександр Зубков, 14. Георгій Судаков («Шахтар»), 17. Олек­сандр Зінченко («Арсенал», Англія), 15. Віктор Циганков («Жи­рона», Іспанія), 10. Михайло Мудрик («Челсі», Англія), 5. Сергій Сидорчук («Вестерло», Бельгія), 8. Руслан Малиновський («Дже­ноа», Італія).

Нападники: 11. Артем Довбик («Жирона», Іспанія), 9. Роман Яремчук («Валенсія», Іспанія), 25. Владислав Ванат («Динамо»).

Схожі новини