Передплата 2024 «Добра кухня»

50-річного ювілею Реброву не зіпсували

Перемогти Бундестім збірній України знову не вдалося, але нульова нічия у Нюрнберзі - результат пристойний

Крізь українські захисні редути німці так і не прорвалися. Фото xsport.ua
Крізь українські захисні редути німці так і не прорвалися. Фото xsport.ua

Перший з трьох контрольних матчів перед футбольним Євро-2024, зі збірною Німеччини, збірна України грала 3 червня, коли її головному тренеру Сергію Реброву виповнилося 50 років. Ну як на такий ювілей програвати? До честі «синьо-жовтих», зробили усе можливе, аби не зіпсувати Реброву святкового настрою. Перемогти Бундестім у Нюрнберзі не вдалося, але нульова нічия — цілком пристойний результат. І навіть не він важливий, а те, що збірна України загалом виконала план на цю гру.

Проти німців «синьо-жов­ті» побудували гру за схе­мою 5−4−1, тобто грали з трьома центральними захис­никами, Забарним, Матвієн­ком і Сватком, і двома крайніми оборонцями, Зінченком і Коно­плею. Очевидно, саме таку схе­му Ребров планує застосовува­ти в матчах проти топ-збірних із великим атакувальним потенці­алом (тієї ж Бельгії, яка у нашій Групі Е на Євро).

Загалом, задум Реброва спрацював: посилений «хвиле­різ» у штрафному майданчику збірної України ефективно роз­бивав майже всі атаки Бундес-машини, що одна за другою накочувалися на ворота «синьо-жовтих». А коли німці по наших воротах усе-таки пробивали, виручав голкіпер Трубін.

Щоправда, реалізувати по­тенціал такої ігрової схеми по­вністю збірній Україні не вдало­ся. Крайні захисники, так звані латералі, при переході від обо­рони до нападу мають ставати додатковими хавбеками й роз­вивати контратаки, швидко пе­редаючи м’яча гравцям атаку­вальної ланки. Щось в українців виходило (у Коноплі краще, у Зінченка — гірше), і якби у двох епізодах Мудрик побачив би партнерів, то могли б німцям і забити… Але в цілому нашим латералям до цієї схеми ще тре­ба звикати. Гадаю, якби лівого захисника замість Зінченка грав Миколенко (ще не відновився), усе працювало би краще.

За словами Реброва, у мат­чі з такими збірними, як Німеч­чина, усі гравці збірної Укра­їни повинні бути готовими на сто відсотків. А наразі цього немає, звідси й проблеми, які усе-таки створив нам потуж­ний Бундестім… Із думкою на­ставника «синьо-жовтих» мож­на погодитися. Було помітно, що деякі наші футболісти випа­дали з гри. Причина очевидна — брак ігрової практики у клубах. Той же Зінченко в останніх мат­чах за лондонський «Арсенал» не грав… Сподіваймося, до першого матчу групового ета­пу Євро-2024 (17 червня про­ти збірної Румунії) усі наші збір­ники підтягнуть свою спортивну форму, і ми побачимо у вико­нанні збірної України набагато якіснішу гру.

Готуючись до Євро-2024, збірна України зіграє ще два контрольні матчі - зі збірною Польщі (7 червня, Варшава) й збірною Молдови (11 червня, Кишинів).

Схожі новини