Передплата 2024 «Добра кухня»

Ось уже й півфінал, Марто! Щоправда, там Іґа…

21-річна українська тенісистка Костюк побореться за вихід до фіналу престижного турніру в американському Індіан-Велсі

Марта Костюк, яка була у світовому рейтингу 32-ю, за результатами турніру в Індіан-Велсі забезпечила собі 26-те місце. Це особистий рейтинговий рекорд українки. Фото supersport.com.
Марта Костюк, яка була у світовому рейтингу 32-ю, за результатами турніру в Індіан-Велсі забезпечила собі 26-те місце. Це особистий рейтинговий рекорд українки. Фото supersport.com.

Як сказала після переможного чвертьфіналу Марта Костюк, якби хтось пару тижнів тому сказав, що в Індіан-Велсі вона гратиме у півфіналі, не повірила б… Але казка стала реальністю! У ніч на суботу, 16 березня (за київським часом), 21-річна киянка побореться за вихід до фіналу «тисячника» в Каліфорнії з першою ракеткою світу, Іґою Свьонтек із Польщі.

Перед чвертьфіналом було трохи тривожно. Суперниця, росіянка Потапова, була Костюк цілком по зубах. Але ж торік Марта двічі їй поступилася: спочатку в Маямі (США), а потім у Бірмінґемі (Велика Британія)… На щастя, цього разу Марта знайшла «ключик» до непростої суперниці.

Як на мене, долю першого сету визначив один із його стартових геймів, який росіянка програла, ведучи в рахунку 40:0. Ця невдача позбавила Потапову психологічної рівноваги, і та почала робити невимушені помилки. Нашій Марті залишалося лише бути максимально акуратною, не заважаючи психованій Потаповій програвати… У першому сеті росіянка не взяла жодного гейму — 6:0 на користь українки.

Так само розпочався й другий сет, у якому Марта повела з рахунком 3:0. І тут… Ні сіло ні впало Костюк почала помилятися у простих ситуаціях, зокрема, зробила кілька подвійних помилок на своїй подачі. Потапова зробила «брейк» (узяла подачу Костюк), і потроху гра практично вирівнялася. Було небезпечно, здавалося, другий сет Марта не «витягне»… Але українка зібралася й усе-таки довела його до перемоги — 7:5!

Нагадаю, у 1/8 фіналу турніру в Індіан-Велсі Марта Костюк упевнено перемогла ще одну росіянку — Павлюченкову (6:4, 6:1).

У статусі «андердоґа» Марті може бути легше

У нижній частині «сітки» до півфіналу вийшли грекиня Марія Саккарі й американка Коко Ґофф, а у верхній — українка Марта Костюк і полячка Іґа Свьонтек. Раніше Марта з Іґою грали лише один раз: 2021 року на паризькому «Ролан Ґаррос» перемогла тенісистка з Польщі.

Беззаперечною фавориткою півфіналу в Індіан-Велсі, на думку букмекерів, буде перша ракетка світу. Ставки на перемогу Свьонтек приймають із коефіцієнтом 1,13:1, а на перемогу Костюк — аж 6,7:1. Але, як на мене, це навіть добре, що фаворикою буде Іґа. У статусі «андердоґа» Марті може бути набагато легше, насамперед у психологічному плані.

А з такою Свьонтек, як на цьому турнірі, грати цілком можна. Принаймні, теніс, який Іґа показала в чвертьфіналі проти данської ветеранки Каролін Возняцкі (6:4, 1:0, відмова), не можна назвати чемпіонським. Через купу невимушених помилок, яких припустилася Свьонтек, Возняцкі повела 4:1. І «старенька» Каро цілком могла взяти перший сет, якби не відчула біль у нозі…

Подивимося. Тримаймо за Марту кулаки! Навіть якщо не обіграє Іґу, турнір у Індіан-Велсі киянка запише собі в актив. Не лише перший у кар'єрі вихід до чвертьфіналу «тисячника», а й перший вихід до півфіналу такого престижного турніру! Раніше у півфіналах турнірів категорії WTA 1000 грали лише дві українки — Еліна Світоліна (11 разів) і Ангеліна Калініна (один раз).

Марта Костюк, яка до змагань в Індіан-Велсі була у світовому рейтингу 32-ю, за результатами цього турніру забезпечила собі 26-те місце (якщо переможе у півфіналі, буде 20-ю.). Це особистий рейтинговий рекорд українки.

Схожі новини