Передплата 2024 ВЗ

«Мар’яне! Що ти твориш, чувак?»

Фани бельгійського «Мехелена» захоплені вдалою грою українця Шведа. І вимагають викупити його у шотландського «Селтика»

Колишній гравець львівських «Карпат» Мар’ян Швед, який нині на правах піврічної оренди у шотландського «Селтика» виступає за бельгійський «Мехелен», продовжує радувати своїх прихильників. У матчі 22-го туру бельгійської Jupiler League Швед своїми віртуозними діями фактично нокаутував на виїзді команду «Васланд-Беверен», дозволивши «Мехелену» піднятися на 10-ту сходинку у турнірній таблиці.

Спочатку Мар’ян, обманним фінтом посадивши на «п'яту точку» захисни­ка, дав м’який результативний пас партнерові. А потім сам забив два голи. Причому другий свій переможний м’яч Швед відправив у ворота суперника на другій доданій хвилині, за кілька секунд до фінального свистка. Від радості підстриб­нула вся тренерська лава «Мехелена».

Коментатори відзначають чудову фі­зичну підготовку гравця збірної України, його філігранну техніку, відмінне бачен­ня поля, відчуття моменту. Не випадково авторитетний футбольний інтернет-ре­сурс WhoScored виставив українцеві за­хмарну оцінку — 9,2, тоді як жоден з його колег не удостоївся вищого бала, ніж 7,4.

У всіх звітах про цей поєдинок рясні­ло прізвище Шведа. Не стримують сво­їх емоцій і пристрасні вболівальники «червоно-жовтих». За філігранну техні­ку, продемонстровану у переможному матчі, один з фанів, Philip de Doncker, на­звав українця… Ліонелем Шведом (тоб­то порівняв його з аргентинцем Мессі). Інший написав у відгуках на клубній сто­рінці: «Мар'яне! Що ти твориш, чувак?». Ще інший назвав «дюраселем» — потуж­ною батарейкою. Після переможного матчу Nicolas Panniez написав: «Яка роз­рядка! Весь район, мабуть, мене почув». Thomas Michiels зазначає: «Швед… Цей хлопчина вміє грати у футбол!». Своєю чергою, Tony Vercammen звертається до керівництва клубу з проханням «дістати все з шафи» (очевидно, із сейфа «Мехе­лена»), щоб викупити Шведа у «Селтика», аби той міг виступати у Бельгії постій­но. «Купити Шведа — вдала інвестиція!» — стверджує фанат.

Кілька останніх місяців Мар’ян пере­бував немовби у тіні. Бельгійська фут­больна преса, не вникаючи у справжні причини, писала про його надто довгу адаптацію на новому місці. Однак фа­хівці, які знають про скромність україн­ця, заявляли: для того, щоб Швед за­явив про себе на повен голос, йому треба довіряти, виставляти на гру. Дже­рела «Високого Замку» розповідали: у головного тренера «Мехелена» Вуте­ра Вранкена відбулася довірлива роз­мова із Мар’яном. Наставник запитав, на якій позиції наш гравець почуваєть­ся найбільш комфортно, де саме його дії принесуть найбільше користі коман­ді. Швед назвав місце правого півза­хисника. Вранкен прислухався до свого підопічного — і отримав феноменаль­ний результат. Завдяки українцеві права «бровка» «Мехелена» стала більш дина­мічною, проблемною для чужих захис­ників. За три останні матчі Мар’ян Швед своєю «ударною лівою» забив три голи і зробив один асист. Із дна «Мехелен» під­нявся у середину турнірної таблиці.

Феєричне продовження, сподіваємося, буде. Найближчої суботи, 30 січня, «Мехе­лен» зі Шведом прийматиме «Генк».

Схожі новини