Передплата 2024 ВЗ

Бундесліга – на старт, решті приготуватися

Клубний футбол у топлігах Європи відновиться безкомпромісним дербі: «Боруссія» Д приймає «Шальке 04»

Уже цієї суботи, 16 травня, один із п’яти футбольних топчемпіонатів Європи нарешті «оживе»: у німецькій Бундеслізі відбудуться перші матчі 26-го туру. Англійська прем’єр-ліга й італійська Серія, А можуть стартувати на початку наступного місяця (уряди Великої Британії й Італії дали відповідні дозволи), а президент іспанської Ла Ліги планує розпочати матчі 12 червня.

Звичайно, усі поєдинки відбуватимуться без гля­дачів.

Бундесліга відкриє 26-й тур рурським дербі: 16 травня «Бо­руссія» з Дортмунда приймає своїх сусідів, «Шальке 04» з Гельзенкірхена (16.30). Лідер чемпіонату Бундесліги, мюн­хенська «Баварія», зіграє 17 травня — у Берліні проти «Уніо­на» (19.00). А завершиться 26-й тур у Бундеслізі у понеділок, 18 травня: «Вердер» із Бремена прийматиме «Баєр» із Леверку­зена (21.30). Нагадаємо, після 25 турів «Баварія» має 55 очок, «Боруссія» Д — 51, «Ляйпціг» — 50, «Боруссія» М — 49, а «Баєр» — 47 очок. Уся боротьба за медалі у Бундеслізі попереду, тож ди­витися німецький футбол буде цікаво.

«Німці завжди дисципліно­вані, дивляться вперед і нама­гаються швидко знайти рішен­ня проблеми, — прокоментував лідерство Бундесліги у бороть­бі з пандемією головний тренер „Шальке 04“ Давид Вагнер. — Усі дотримуються правил, роблять усе вчасно. Типові німці. Інші чемпіонати дивляться на нас. Там думають: „Якщо німці змо­жуть, то ми хоча б спробуємо“. Обговорювали це з наставни­ком „Ліверпуля“ Юргеном Кльо­пом. АПЛ теж хоче грати».

І зможе: британський уряд дав дозвіл на відновлення у Ко­ролівстві спортивних змагань, починаючи з 1 червня. Щоправ­да, клуби Англійської прем’єр-ліги наразі не домовилися, на яких саме стадіонах гратимуть. Із пропозицією провести решту матчів чемпіонату АПЛ на ней­тральних аренах не згідні ко­манди з Лондона… Ще одна проблема в АПЛ — клубам до­ведеться повернути телекана­лам, які транслюють матчі чем­піонату, 340 мільйонів фунтів. Утім, якби поєдинки в АПЛ уза­галі не відновилися, клуби мали би повернути телеканалам аж мільярд…

«Надувайте м’ячі!» — таким першошпальтовим заголовком анонсувала відновлення сезону в Серії, А італійська La Gazzetta dello Sport. Групові тренуван­ня клуби мають розпочати 18 травня (індивідуально футбо­лісти вже займаються), а чемпі­онат може стартувати 3 червня (або у середині місяця). Готу­ється вийти на поле й україн­ський півзахисник «Аталанти» Руслан Малиновський. На одне з тренувань 27-річний гравець поїхав разом із дружиною Рок­саною і маленькою донечкою Олівією, яка у листопаді мину­лого року народилася у Берга­мо.

«Я не можу точно сказати, коли відновиться сезон, — роз­повів президент іспанської Ла Ліги Хав’єр Тебас. — Однак ми хочемо знову грати з 12 червня. Подивимося, якою буде ситуа­ція з коронавірусом…

Поєдинки відбуватимуться щодня, протягом 35 днів. За 24 години до гри футболістів тес­туватимуть на Covid-19. Ми по­вністю контролюємо гравців, під час матчів ризик зараження буде мінімальним".

У складі невеликих груп уже тренуються футболісти мадрид­ського «Реала» й «Барселони». За словами захисника «вершко­вих» Серхіо Рамоса, «мета „Реа­ла“ — чемпіонський титул» (сто­личний клуб відстає від «Барси» на 2 очки). «Тренування „Барсе­лони“ зараз виглядають не дуже весело, — розповів хорватський півзахисник каталонців Іван Ра­кітіч. — Перевдягатися й ходити в душ маємо вдома, на полі по­винно бути мало гравців… Але найголовніше — здоров’я, тому ставимося до ситуації з розу­мінням».

А ось у французькій Лізі-1 се­зон 2019/2020 уже заверше­но (відповідне рішення прийняв уряд).

Чемпіоном Франції визна­но ПСЖ, який разом із «Мар­селем» і «Ренном» восени стартуватиме у Лізі чемпіонів 2020/2021(останній — у кваліфі­кації). А «Ліон», який залишив­ся без єврокубків (7-ме місце), подав на Лігу-1 до суду. «Хоче­мо з’ясувати можливість від­новлення чемпіонату, — пояснив президент „Ліона“ Жан-Мішель Ола. — Другий позов стосується того, як саме зупинили Лігу-1 і визначили підсумкові результа­ти. Хочемо з’ясувати, чи закон­но… У Лізі чемпіонів 2019/2020 нам у 1/8 фіналу залишив­ся другий матч із туринським „Ювентусом“. Якщо в Італії се­зон відновлять і дограють, то як французьким клубам конкуру­вати в цій Лізі чемпіонів? Супер­ники будуть у хорошій формі й просто знищать нас».

Схожі новини