Передплата 2024 «Добрий господар»

Право на реванш

У плей-оф Світової групи тенісного Кубка Девіса Україна вдруге побореться зі збірною Бельгії

Минулого тижня у Лондоні відбулася церемонія жеребкування стикових матчів за право вийти до топ-16 збірних світу. Наша команда зустрінеться зі збірною Бельгії, якій у 2009 році програла саме на цій стадії змагань. Матчі відбудуться 12-14 вересня 2014 року. Цього разу наші тенісисти змагатимуться із бельгійцями на рідних кортах. Загалом це вже третя спроба збірної України зіграти у плей-оф Світової групи, але вперше матч відбудеться на території нашої країни.

Шлях до виходу в еліту тенісних збірних українці вдруге проклали, здолавши в матчі I Євро-Африканської зони Кубка Девіса колись грізних шведів. У сезоні-2013 команди України та Швеції грали на цій же стадії змагань в Дніпропетровську, і українці виграли з рахунком 3:2. Втім, в плей-оф Світової групи збірна України поступилася команді Іспанії на чолі з зірками світового тенісу Рафаелем Надалем і Фернандо Вердаско з рахунком 0:5. Цього разу наша збірна боролася із «трьома коронами» на виїзді. Однак шведське Мальме виявилося навіть більш фартовим, ніж минулого року Дніпропетровськ. Підопічні Михайла Філіми здобули впевнену перемогу із рахунком 4:1. Після цієї перемоги збірна України піднялася на рекордне 18-те місце у рейтингу Кубка Девіса.

Що ж до бельгійців, то саме з цією збірною наші тенісисти у 2009 році вперше боролися за право зіграти у світовій еліті чоловічого командного тенісу. Тоді матч відбувався у Бельгії в Шарлеруа. Саме тому цього разу господарями протистояння стали наші тенісисти. У 2009 році поєдинки проводились на зручному для бельгійців м’якому ґрунті, що значно зменшило шанси наших спортсменів. Незважаючи на поразки Іллі Марченка та Сергія Стаховського, відповідно від Крістофа Рохуса та Стіва Даркіса, у перший день змагань, українці все ж змогли вирівняти гру. Наступного дня Стаховський у парі із Марченком взяли верх над Рохусом та Маліссом. Потім Сергій ще й зумів у виснажливій боротьбі у п’яти сетах перемогти Малісса. Втім, в останньому поєдинку Сергій Бубка-молодший без шансів поступився Даркісу.

Збірній України довелося чекати цілих п’ять років, аби отримати право на реванш. Капітан нашої команди Михайло Філіма вважає, що нашій команді пощастило із жеребом. «Нам трохи пощастило. Бельгія і Хорватія були найбажанішими командами. Якби трапилася Іспанії чи Сербія, то було б складно. Щодо Бельгії, то навіть якщо в неї буде найсильніший склад, збірна України має всі шанси, щоб виграти. Тим паче, що граємо вдома», — прокоментував жереб Фаліма. Важко не погодитись із наставником нашої тенісної дружини. Попались би нам знову іспанці, то довелось би одразу відкласти плани на потрапляння у світову еліту на потім. А так із восьми «сіяних» ми отримали відверто найслабшого суперника, з яким до того ж гратимемо вдома.

Зараз збірна Бельгії залишається досить небезпечним суперником, — але без зірок світової величини в складі. Що дає можливість говорити про високі шанси української команди на вихід в елітний дивізіон — компанію 16 найсильніших команд світу, що безпосередньо борються за Кубок Девіса. Сьогодні найвідомішим гравцем у складі команди є Олів’є Рохус. Щоправда, 33-річний ветеран останнім часом різко погіршив свої результати і на сьогодні займає лише 382-е місце в одиночному рейтингу і 230-е в парі. В останніх матчах за збірну він грає тільки в парному розряді. В одиночному розряді за команду виступають Рубен Бемельманс (163-й у світі) і Давід Гоффін (106-й у рейтингу). У матчі першого раунду Світової групи-2014 збірна Бельгії поступилася команді Казахстану з рахунком 2:3

Наразі ще не відомо, де саме відбуватиметься матч із бельгійцями. «Будемо обговорювати з гравцями, аналізувати... Це теж складне питання. Якщо спиратись на такий фактор, як «щасливе місто», то, безумовно, для нас дуже добрий Дніпропетровськ, невдалим, напевно, є місто Одеса. Але спершу нам треба визначитися, буде це зал чи вулиця”, — заявив Михайло Філіма.

Мабуть, вболівальники тенісу зауважили, що в матчі проти збірної Швеції у складі нашої команди не було першої ракетки України Олександра Долгополова. Майже відразу поповзли чутки, мовляв, у керівництва тенісної федерації знову конфлікт із Сашком. Втім, Фаліма це спростовує і сподівається на допомогу Олександра восени. «Долгополов? Я з ним спілкувався, і не виключено, що у вересні він буде грати за збірну. У нас немає ніяких скандалів, просто він зараз більше сконцентрувався на індивідуальних турнірах і піднявся в рейтингу. А до вересня є час, і, сподіваюся, що і я як капітан, і керівництво федерації зробимо все можливе, щоб Сашко грав за збірну», — заявив капітан наших тенісистів.

Схожі новини