Передплата 2024 ВЗ

Євгена Коноплянку не відпустили в Англію

Один із лідерів збірної України і дніпропетровського "Дніпра" залишається у вітчизняному чемпіонаті

Керівництво англійського «Ліверпуля» та дніпропетровського клубу не зуміли домовитися про перехід гравця до «червоних грифонів». Сам гравець у своєму Twitter дав зрозуміти, що залишається у «Дніпрі».

Британська преса пише, що перехід Коноплянки зірвався через відмову підписати документи президента «Дніпра» Ігоря Коломойського. Сторони начебто зуміли погодити всі умови майбутнього контракту Євгена. Коноплянка навіть встиг пройти медичне обстеження в одній із дніпропетровських клінік. Втім, в останній момент Коломойський відмовився підписати угоду.

Тим часом виконавчий директор «Дніпра» Андрій Русол заявив, що представники «Ліверпуля» просто не встигли: «По-перше, президент не міг тримати півзахисника, тому що в його контракті прописана конкретна сума відступних. Англійці просто не встигли закінчити угоду. Наш клуб не міг підписувати трансферні документи, поки на рахунок не надійшли гроші. А вони не надійшли до настання дедлайну».

Інтерес до українського гравця «Ліверпуль» виявив кілька днів тому. Разом з тим, керівництво англійського клубу настільки серйозно взялося за переговори з колегами з «Дніпра», що сам гравець заявив, що він «у шоку» від намірів анг­лійців. Однак клуби домовитися не зуміли. «Ліверпуль» пропонував «Дніпру» за Коноплянку 15 мільйонів фунтів стерлінгів, а зарплата гравця повинна була становити 60 тисяч на тиждень. Розпочалося справжнє «полювання» на Коноп­лянку. Побачити його у своїх лавах хотів також лондонський «Тоттенхем». Голов­ний тренер «шпорів» Тім Шервуд не приховував захоплення грою українця. В послугах 24-річного півзахисника «Дніп­ра» був зацікавлений і ПСЖ. Втім, якщо взимку Копонлянці так і не вдалося перебратися в більш іменитий клуб, то влітку його ніхто не зможе втримати.

Разом з тим, серед українців знай­деться і чимало скептиків щодо доцільності переїзду Коноплянки на Туманний Альбіон. Олег Лужний вважає, що Євгенові не підходить АПЛ. «Я не думаю, що англійська ліга — це його. За стилем гри Коноплянці більше підходить Італія або Іспанія. В Англії інша гра. Там силовий футбол, де потрібно бігати вперед-назад, вперед-назад. Я б на його місці не їхав би до Англії, а чекав пропозицій з Італії, Іспанії. На Туманному Альбіоні йому буде дуже важко», — вважає Лужний. До цієї думки варто було б прислухатися, оскільки він чи не єдиний серед українців, хто може похвалитися успішними виступами на Туманному Альбіоні.

Влітку 1999 року Олег Лужний підписав контракт із лондонським «Арсеналом». Передбачалося, що Олег буде заміною Лі Діксону, хоча він не зміг повністю витіснити колишнього гравця збірної Англії. Хоча Лужний нерегулярно потрапляв до стартового складу, все ж він зіграв 110 матчів протягом чотирьох років у клубі, найчастіше на правому фланзі захисту, а також у центрі і на лівому фланзі. Одного разу він навіть виводив команду на поле у ролі капітана у кубковому матчі англійської Ліги. В «Арсеналі» Лужний не вважався гравцем основного складу, але зіграв багато матчів на різних позиціях і заслужив повагу партнерів, уболівальників і преси за бойовий дух, працездатність, скромність і повну відсутність будь-яких скандалів. Був у кар’єрі Лужного ще один сезон у «Вулвергемптоні».

Загалом українським футболістам мало таланило в англійських командах. Пару Шевченко-Ребров справедливо вважають однією з найкращих пар форвардів в історії українського футболу. Втім, на Туманному Альбіоні обом їм не судилося засвітити свою зірку. Обидва виступали у Лондоні у різні часи і за різні команди, але однаково невдало. Обидва українці потрапили у десятку найгірших форвардів, які коли-небудь виступали за англійські команди за версією Daily mail, яку видання оприлюднило в жовтні 2009 року. В червні 2000 року Сергій Ребров перейшов до «Тоттенхема» за рекордні для англійського клубу 11 мільйонів фунтів стерлінгів. Всього в АПЛ за «шпор» він провів 59 матчів, в яких забив 10 голів, а у всіх турнірах його показники становили 75 матчів і 16 голів. У сезоні 2004/2005 Ребров виступав за «Вест Хем», де його «успіхи» увінчалися лише одним забитим м’ячем.

Не найкращими видалися три роки з перервами і для Андрія Шевченка в «Челсі». Після першого сезону до Шевченка застосовували епітети «розчарування сезону», «найдорожча нерухомість у Лондоні» чи «найдорожче місце на лаві запасних». Футболіст, якого у «Мілані» порівнювали з легендарним ван Бастеном, забив 4 голи в англійській лізі за весь сезон. Малоуспішними видалися і два сезони в «Ліверпулі» для Андрія Вороніна. В англійському клубі зіграв лише 27 матчів і відзначився 6 голами.

Схожі новини