Передплата 2024 «Добрий господар»

Чемпіонат світу-2014: мафія активізується?

У ФІФА остерігаються можливого впливу кримінальних структур на результати матчів бразильського Мундіалю

Поки футбольна громадськість з нетерпінням очікує фінальної частини чемпіонату світу у Бразилії, чиновники із ФІФА побоюються сплеску активності кримінальних структур. Йдеться про ризики організації договірних матчів. Минулого тижня керівник служби безпеки ФІФА Ральф Мучке заявив, що у футбольній асоціації остерігаються ймовірного впливу міжнародної мафії на результати окремих поєдинків бразильського Мундіалю.

«Ми, безперечно, повинні брати до уваги те, що організована злочинність може спробувати вплинути на матчі чемпіонату світу 2014 року. Адже ці змагання приносять найбільший прибуток букмекерам», — стверджує Ральф Мучке. Водночас голова служби безпеки ФІФА запевнив, що його відомство здатне протистояти таким спробам: «У нас є співробітники служби безпеки на кожному з 12 стадіо­нів у Бразилії. Кожен матч турніру буде спостерігатися з точки зору котирувань букмекерів. Ми будемо тримати зв’язок з конторами, а також аналізувати всю інформацію, в тому числі і повідомлення в соціа­льних мережах і на форумах». Ральф Мучке також заявив, що боротьба з корупцією у футболі має вестися і «на політичному рівні».

Побоювання футбольних чиновників зовсім не безпідставні. Минулої осені Європол (європейська поліція) викрив цілий міжнародний злочинний синдикат, який займався організацією договірних матчів по всьому світу. Під підозру слідства потрапило близько 680 футбольних поє­динків, зіграних у період з 2008-го по 2011 р., з яких 380 матчів відбулися в Європі. Серед «договірняків» не лише матчі національних чемпіонатів, а й навіть два матчі Ліги чемпіонів.

У вересні в Сінгапурі було ареш­товано 14 членів цього міжнародного злочинного синдикату. Головним серед затриманих виявився громадянин Сінгапуру Тан Сіт Енг, більш відомий під ім’ям Дан Тан. Він вважається головним організатором договірних матчів і координатором всієї злочинної структури. Вийти на слід Дан Тана допоміг його колишній спільник Вілсон Раджа Перумал, якого затримали на початку 2011 року. Ще на початку лютого минулого року на прес-конференції в Гаазі директор Європолу Роб Уейнрайт заявив про закінчення масштабного півторарічного розслідування організації договірних футбольних матчів у різних частинах світу. Результати цього розслідування дали підстави європейським поліцейським запідозрити сінгапурський синдикат в організації серії договірних матчів по всьому світу — зокрема, в Італії, Німеччині, Австрії, Угорщині, Сербії, Македонії, Хорватії, Фінляндії, Греції, Болгарії, Словенії, Словаччині та Швейцарії. У Європолі стверджують, що матчі організовував сінгапурський букмекерський картель, який співпрацював з гравцями, суддями та чиновниками у всьому світі. Також директор Європолу Роб Уейнрайт заявив, що загалом розслідування виявило 425 корумпованих футбольних чиновників, гравців і злочинців, які займалися організа­цією «договірняків» у 15 країнах.

За даними слідства, кримінальне угруповання з Азії тісно співпрацювало зі злочинними групами в Європі. Загалом, як стверджують у Європолі, чистий прибуток злочинців сягнув 8 млн., на виплату організації договірних матчів пішло близько 2 млн., а найбільша разова виплата за договірний матч — 140 тис. Втім, «реальні» суми злочинної афери набагато більші. На початку минулого року голова Інтерполу Рональд Ноубл заявив, що глобальний оборот навколо договірних матчів у сучасному футболі сягає «десятків мільярдів євро в рік», що «за масштабами можна порівняти з оборотом компанії Coca-Cola». Сьогодні від 70 до 80% всього букмекерського ринку становлять платежі із Азії. В Інтерполі вважають, що такий розподіл виник саме через злочинну діяльність Сінгапурського синдикату.

Лідерами за кількістю підозрілих матчів стали Туреччина та Німеччина — 79 і 70 матчів відповідно. 41 договірний матч виявлено в Швейцарії, 20 — в Угорщині, 19 — в Бельгії.

Впливові групи «покупців» матчів було виявлено в Болгарії, Словенії і Фінляндії. Втім, за словами Ноубла, «це тільки вершина айс­берга», адже синдикат займався навіть організацією договірних товариських матчів.

Після арешту 14 членів азійського синдикату на чолі із Дан Таном, здавалося, що футбольній мафії завдано сильного удару, і вона не скоро заявить про себе. Однак у листопаді футбольний світ знову сколихнула інформація про активізацію кримінальних структур. Захисник представника австрійської Бундесліги «Ґрьодіґа» Домінік Табоґа заявив про шантаж з боку мафії, яка займається договірними матчами. Під час передачі грошей тоді затримали трьох осіб. Серед підозрюваних опинився 36-річний екс-гравець збірної Австрії Занель Кульїч.

Схожі новини