Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Футбольний страйк чи страх багатих?

Французькі футбольні клуби протестуватимуть проти податкової політики президента країни Франсуа Олланда

У Франції не жаліють багатих. Підвищене оподаткування надприбутків вже іронічно називають «податком Депардьє». Свого часу нові фіскальні норми «змусили» відомого актора Жерара Депардьє зректися французького громадянства і прийняти російське. Схоже, французький уряд нарешті добрався і до багатеньких зірок футболу. Втім, президенти клубів не збираються втікати із країни. У них свій аргумент — бойкот футбольних матчів.

Вперше за останні 40 років французькі футбольні клуби оголосили страйк. Команди 1-го та 2-го дивізіонів французької футбольної ліги бойкотуватимуть матчі, що мали б відбутися в останній вік-енд листопада. Таким чином вони протестують проти податкової політики президента країни Франсуа Олланда. Минулої п’ятниці на веб-сайті Спілки професійних футбольних клубів Франції з’явилося повідомлення, у якому йдеться: «Це історичне рішення, яке ми ухвалили одностайно і рішуче, щоб врятувати французький футбол». Поштовхом до футбольного бойкоту стало те, що 18 жовтня після тривалих дебатів французький парламент схвалив спірний податок 75% на доходи понад один мільйон євро, який був однією з передвиборних обіцянок президента Франсуа Олланда. «Нас змушують вдатися до таких радикальних заходів, адже на кону майбутнє всього французького футболу, а не чиїсь особисті інтереси. Насправді, з багатьох причин це стосується усієї нації в цілому», — пояснив причини протесту президент Профспілки професійних футбольних клубів Франції (UCPF) Жан-П’єр Лувель. Може скластися враження, що опір податковим нововведенням більше нагадує звичайне небажання багатих ділитися своїми прибутками із державою. Втім, побоювання Жан-П’єра Лувеля зовсім небезпідставні. Мова йде про 25 тисяч робочих місць, 750 мільйонів євро податків. Щороку професійні футбольні клуби Франції вкладають 130 мільйонів євро у розвиток аматорського футболу, а також проводять чимало благодійних акцій.

Спочатку ідея бойкоту визріла у середовищі президентів клубів, яких, як роботодавців, новий податок стосуватиметься насамперед. Через цей податок клуби будуть змушені витрачати в чотири рази більше грошей на зарплати футболістів. Президенти футбольних клубів вважають, що після введення цієї норми їхні команди опиняться на межі банкрутства. Передбачається, що податок 75% буде введений на заробітки більше мільйона євро на рік, причому відповідальність за виплату податку лежатиме не на працівнику, а на роботодавцеві. Керівники футбольних клубів побоюються, що через новий податок, який набуде чинності у 2014 році і діятиме два роки, найкращі гравці залишать країну, завдавши цим шкоди французькому футболу. Рішення президентів клубів підтримали Професійна футбольна ліга, профспілки гравців і тренерів.

За даними недавнього дослідження, проведеного виданням Le Parisien, у разі введення податку клуби Ліги 1 будуть вимушені виплатити понад 43 мільйони євро. При цьому найбільше «постраждають» багаті клуби, такі як ПСЖ, серед футболістів і тренерів якого є 21 людина, яка заробляє більше мільйона євро на рік (паризькому клубу доведеться заплатити 20 мільйонів євро). Введення податку на розкіш було однією з ключових обіцянок у передвиборній кампанії соціаліста Франсуа Олланда. Навесні цього року уряд Франції вже намагався ввести 75-відсоткову ставку для тих підприємств, які відраховують оклади своїм співробітникам понад 1 мільйон євро. Тоді футбольні функціонери Франції лякали, що новий податок коштуватиме клубам першого дивізіону — 82 млн. У зв’язку з високою вартістю оплати праці Франція може втратити своїх кращих гравців, конкурентоспроможність команд порівняно з клубами інших країн Європи, а уряд може позбутися своїх кращих платників податків. Втім, згодом влада цієї країни таки роз’яснила, що ця норма стосуватиметься лише великих підприємств. От і зараз владі теж буде необхідно провести роз’яснення. Наступного тижня президент Франції Франсуа Олланд зустрінеться з представниками клубів, щоб обговорити новий податок.

До страйку проти небажаного податку французькі футболісти вдаються не першими. Успішним досвідом активної протидії фіскальній системі з ними можуть поділитися італійські колеги по ремеслу. Саме через нові податкові норми у 2011 році чемпіонат Італії розпочався невчасно. Тоді профспілка гравців відмовилася підписати колективну угоду з керівниками клубів Серії А. Головною причиною було небажання футболістів платити так званий “податок солідарності” або податок на розкіш. Це один із антикризових заходів італійського уряду. Він полягав у тому, що люди з високим рівнем доходів повинні платити додатковий збір до бюджету. Футболісти ж відмовилися поділитися прибутками із державою, але пересічні італійці не зрозуміли їхнього протесту. Мовляв, бісяться з жиру, не їм жалітися на життя.

Схожі новини