Передплата 2024 ВЗ

«Ми не дозволимо їм дивитись футбол…»

Віце-президент УЄФА Джим Бойс пропонує жорстко боротися із расистами на стадіонах, аж до обмеження можливості відвідувати футбольні матчі

Не встигли поставити крапку у справі «проявів расизму» на львівському стадіоні «Арена Львів», як знову вибухнув новий «расистський скандал». Тільки цього разу про порушення апелюють не «уважні» представники FARE, а самі футболісти. УЄФА відкрила дисциплінарне провадження проти московського футбольного клубу ЦСКА через «расистську поведінку його вболівальників» під час домашнього матчу Ліги чемпіонів з «Манчестер Сіті» у групі D. Слухання у справі відбудуться 30 жовтня. У цьому матчі «армійці» мінімально поступилися підопічним Мануеле Пеллегріні (1:2). В одному із епізодів, вже програючи, футболістам ЦСКА вдалося забити вдруге, але суддя не зарахував гол через порушення правил в атаці проти Яя Туре. Очевидно, саме через це івуарійський півзахисник і зазнав нападок московських вболівальників.

Після матчу Туре сказав, що фанати ЦСКА ображали його, видаючи «мавпячі» вигуки. Івуарійський гравець заявив, що повідомив суддю матчу Овіду Гатегана про почуті вигуки. Футболіст також вимагає від УЄФА відреагувати на такі прояви расизму. «Я не просто засмучений, я розлючений з того, що вони зробили. Думаю, УЄФА має вжити заходів, адже гравці з однаковим кольором шкіри завжди потраплятимуть в такі ситуації», — заявив Туре. На запитання, якої реакції УЄФА він бажає, Туре відповів: «Можливо, вони мають дискваліфікувати стадіон, не знаю, на кілька місяців чи років». На цьому івуарієць не заспокоївся і закликав всіх темношкірих футболістів бойкотувати чемпіонат світу у Росії в 2018 році у випадку, якщо проблему расизму не буде вирішено. Партнер Туре у «Манчестер Сіті», екс-гравець донецького «Шахтаря», бразилець Фернандіньо заявив, що він теж був вражений поведінкою фанатів ЦСКА. За його словами, за 8 років виступів в українському чемпіонаті він не стикався із такими яскравими проявами расизму. Натомість темношкірий гравець ЦСКА Сейду Думбія не погоджується із Туре і стверджує, що нічого подібного під час гри не чув: «Мій товариш по збірній Кот-д’Івуару явно перебільшує». В офіційній заяві ЦСКА називають звинувачення у расизмі «необґрунтованими». Втім, дисциплінарну справу вже заведено, і московський клуб, схоже, не омине покарання. «Все має спрацювати таким чином — суддя скаже про це делегату УЄФА на матчі, а той напише про інцидент у своєму звіті. Після цього УЄФА має покарати ЦСКА», — резюмував голова організації «Футбол проти расизму» — FARE Піара Повар. Саме згідно з цією процедурою після матчу представники «Манчестер Сіті» вимагали від делегата матчу внести у протокол нібито зафіксовані прояви расизму, але той відмовився, оскільки нічого такого не зауважив. Натомість для віце-президента УЄФА Джима Бойса все очевидно, і він вимагає жорсткого покарання: «Це має бути викорінене і єдиний шлях до цього — вживати серйозні санкції до порушників. Ми не дозволимо їм дивитись футбол на стадіонах, тоді, можливо, вони зрозуміють, що не потраплять на гру та зроблять висновки».

Ще у травні УЄФА анонсувала, що за расистські інциденти з боку глядачів стадіони будуть карати частковою дискваліфікацією на перший раз та повною дискваліфікацією на другий, що супроводжуватиметься штрафом 50 тисяч євро. Щодо проявів расизму, то до Росії прикута особлива увага з огляду на те, що саме ця країна буде господарем футбольного Мундіалю-2018. Ще у листопаді 2010 року, незадовго до того, як ФІФА прийняла рішення щодо того, яка країна буде приймати Кубок світу, Російський футбольний союз прийняв меморандум із семи пунктів щодо боротьби з расизмом. Серед них — обіцянка виробити керівництво з протидії дискримінації за расовою ознакою і заснування веб-сайту під назвою «Расизм поза грою». Загалом у Росії не вперше трапляються такі прояви расизму — чого варта тільки поведінка фанатів петербурзького «Зеніта». У березні 2011 року фотокамера зафіксувала вболівальника, який простягнув банан Роберто Карлосу, коли той ще був капітаном команди «Анжі» із Махачкали. Втім, петербурзького горе-фаната виправдали, мовляв, він зробив це не спеціально — його просто штовхнули в спину. Але через три місяці «фруктовий подарунок» для Роберто Карлоса повторився, цього разу в Самарі. Тоді хтось із вболівальників із трибуни стадіону «Металург» запустив бананом у бразильського футболіста. Ображений Карлос не витримав і самовільно покинув поле. Він ще деякий час сидів у роздягальні і не міг опанувати свого розчарування. Цей інцидент настільки вразив футболіста, що він навіть заплакав.

Схожі новини