Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наша зброя – грація

У Києві триває чемпіонат світу з художньої гімнастики

У Київському палаці спорту стартував 23-й чемпіонат світу з художньої гімнастики. Уперше 300 найефектніших грацій (103 учасниці в індивідуальній першості і 28 груп) з 59 країн демонструють свою майстерність перед українською публікою.

У новому олімпійському циклі правила змагань уже традиційно зазнали змін. Одне з нововведень — зменшення квоти учасниць: кожна країна в індивідуальній першості має право виставити лише двох гімнасток, а також одну команду у групових вправах. Це означає, що прихильники Вікторії Мазур не побачать її на килимі. Під синьо-жовтим прапором на домашньому чемпіонаті світу виступатимуть Анна Різатдінова і Аліна Максименко. Дівчата запевнили, що протягом всього підготовчого періоду не шкодували сил, зуміли нарешті повірити у власні сили і готові у рідних стінах боротися за найвищі нагороди. Нові правила повинні зіграти на руку українкам, вважає Максименко. Більше танцювальних рухів та вокал у музичних композиціях дозволять виразніше розкрити тему композиції і донести сутність постановки до глядача.

Головними суперницями підо­пічних Альбіни та Ірини Дерюгіних стануть росіянки. Чинна чемпіонка Європи і переможниця Всесвітньої універсіади 17-річна Маргарита Мамун і вчорашня юніорка Яна Кудрявцева, хоч і не мають досвіду виступів на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх, вважаються головними претендентками на місце на п’єдесталі пошани. А ось у білоруски Мелетіни Станюти в активі є все: і видовищні композиції, і дорогоцінний досвід, і авторитет. На Всесвітніх іграх їй не було рівних у вправах з м’ячем та булавами. Чарівно усміхаючись, готові дати бій фавориткам і чинна чемпіонка Азії кореянка Йон Же Сон, і болгарка Сільвія Мітєва, й ізраїльтянка Нета Рівкін.

Головними претендентками на перемогу у групових вправах вважаються росіянки, болгарки, білоруски і, звичайно, команда Італії, за яку вже багато років успішно виступала львів’янка Анжеліка Савраюк. Цього сезону “груповички” презентують свої композиції з п’ятьма парами булав, а також з трьома м’ячами та двома стрічками.

30 серпня спеціальне журі, яке складається з чотирьох експертів компанії Longines, визначить найелегантнішу гімнастку світу. Окрім статуетки та годинника Longines, ця дівчина отримає чек на суму п’ять тисяч доларів.

Схожі новини