Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість Тіто буде Тата

Новим головним тренером іспанської «Барселони» став аргентинець Херардо Мартіно

50-річний екс-тренер збірної Парагваю Херардо Мартіно замінив біля керма каталонської «Барселони» Тіто Віланову. Той 19 липня покинув свій пост, аби продовжити лікування від раку. Угода між «Барселоною» і новим тренером розрахована до літа 2015 року. Мартіно став четвертим аргентинцем на чолі «Барселони» — після Еленіо Еррера, Роке Ольсена і Сесара Луїса Менотті.

Після відходу Віланови серед кандидатів на вакантну посаду тренера «Барселони» преса називала тренера іспанської «Сельти» Луїса Енріке, менеджера лондонського «Тотенгема» Андре Віллаша-Боаша, колишнього гравця «Барси», а нині менеджера валлійського клубу «Свонсі» Мікаеля Лаудрупа, а також голландця Гуса Хіддінка, який пішов із посади головного тренера махачкалинського «Анжі». Але вибір впав на аргентинського спеціаліста, який, на думку каталонських функціонерів, сповідує ігровий стиль, найбільш схожий до барселонського.

Херардо Мартіно цього літа отримував пропозиції очолити два клуби іспанської Прімери — “Реал Сосьєдад» і «Малагу». Однак після нетривалих переговорів Тата їм відмовив. Мартіно практикує тактичну схему 4-3-3, яку однак змінює її залежно від ситуації. Його команди відрізняються вмінням володіти м’ячем, акцент робиться на швидкості, що сприяє гостроатакувальній грі. Херардо відводить важливе місце фізичній підготовці команди, яка повинна бути на високому рівні. Він легко зближується з гравцями і встановлює з ними дружні стосунки.

Зраннього дитинства Херардо Мартіно частіше називають не ім’ям, а прізвиськом — Тата (дідусь). “Думаю, половина оточення навіть не знає, як мене звати насправді. Навіть мій син каже мені “Татіта», — розповів Мартіно в інтерв’ю аргентинському журналу El Grafico. Самі гравці «Барселони» схвально відгукуються про такий вибір керівництва клубу. «У нас є певний стиль гри, філософія. Новий тренер повинен буде дотримуватись нашої філософії, і я впевнений, що Зубі (спортивний директор клубу Андоні Субісаррета) і директори клубу хочуть такого тренера, який зможе адаптуватися до нашого стилю», — зазначив капітан команди Карлес Пуйоль.

Для головної зірки каталонського клубу Ліонеля Мессі призначення Мартіно стало начебто приємною несподіванкою. Футболіст одразу поспішив поділитися своєю радістю у соціальних мережах. Втім, настільки схвальна реакція аргентинця дала привід заговорити про виняткову роль гравця у виборі нового наставника, мовляв, це Мессі визначає, хто тренуватиме «Барселону»... Сам футболіст поспішив заперечити такі думки. Втім, не все так просто. Мессі та Мартіно — земляки. Юний Мессі навчався в академії «Олд Бойз”, коли Мартіно там уже виблискував разом з Марсело Б’єлсою. Більшу частину своєї ігрової кар’єри Мартіно провів у рідному аргентинському місті Росаріо, у клубі “Ньюелл’с Олд Бойз”, де починав кар’єру і Мессі. Мартіно є рекордсменом цієї команди за кількістю зіграних матчів (505), а 2003 року переміг в опитуванні на звання головного гравця-символа «Ньюеллс Олд Бойз».

Як тренер Мартіно працював у кількох аргентинських і парагвайських клубах. З «Серро Портеньйо» і «Лібертадом» він загалом чотири рази виграв чемпіонат Парагваю. У 2007 році Мартіно очолив збірну Парагваю. На чемпіонаті світу 2010 року в ПАР уперше в історії вивів команду в чвертьфінал, де його підопічні програли збірній Іспанії (0:1). Наступного року на Кубку Америки парагвайці посіли друге місце, не здобувши при цьому жодної перемоги в основний час. Після цього Мартіно залишив збірну, але за підсумками 2011 року його було визнано найкращим тренером Південної Америки. У сезоні 2012-2013 Мартіно був головним тренером аргентинського клубу «Ньюеллс Олд Бойз». З ним виграв весняний чемпіонат Аргентини 2013 року.

Додатковою перешкодою для Мартіно може стати той факт, що він мало знайомий із європейським футболом. Лише один раз за всю ігрову й тренерську кар’єру Мартіно опинявся за межами Південної Америки, і цей досвід був невдалим. У 1991 році він у статусі чемпіона Аргентини вирушив в іспанський «Тенеріфе». Але за канарський клуб «Тата» провів лише 15 матчів, в яких забив один гол... Другий старт у Європі теж не вийшов. Минулої середи тепер уже його «Барселона» поступилася «Баварії» Пепа Ґвардьйоли (0:2). Втім, формально на той момент Мартіно ще не був наставником іспанського гранда.

Схожі новини