Передплата 2024 «Добра кухня»

Олімпіаді-2014 у Сочі загрожує бойкот?

Спортсменів зі США закликали не їхати до Росії на зимові Ігри – через шпигунський скандал

Минулого вівторка невиїзний «викривач» зловживань американських спецслужб Едвард Сноуден попросив політичного притулку в Росії. Здавалося б, як це може вплинути на проведення масштабних спортивних подій?

А от ще як може! За океаном знайшовся той, хто угледів у цьому зв’язок. Такий собі Ліндсі Ґрем, американський сенатор-республіканець, заявив: США мають бойкотувати зимові Олімпійські ігри у Сочі, якщо Росія надасть політичний притулок Сноудену.

Білий дім одразу поспішив осудити ідею радикально налаштованого конгресмена. Не схвалили таких намірів і в Національному олімпійському комітеті США. «Якщо ми й отримали які-небудь уроки від бойкоту Олімпіади-80, то лише усвідомлення того, що бойкоти не працюють. Наш бойкот Ігор 1980 року не допоміг успішному вирішенню конфлікту і водночас не дозволив американським спортсменам, які повністю присвятили себе тому, щоб представляти нашу країну на Олімпіаді, реалізувати єдину в житті можливість», — йдеться в заяві представника НОК США Патріка Сандаскі, розміщеному на офіційному сайті комітету.

Не схвалив ідею бойкоту і близький соратник Грема — сенатор Джон Маккейн, відомий різкими висловлюваннями на адресу Росії і особисто Володимира Путіна. Своєю чергою, міністр спорту РФ Віталій Мутко каже, що часи бойкотів давно минули, тож не слід сприймати цю ідею всерйоз... Утім, у минулому столітті спортивні ігри часто ставали заручником політичних ігор.

На літню Олімпіаду 1920 року в Антверпені країни-переможниці Першої світової війни не запросили Німеччину та її союзників — як покарання за розв’язання війни. Радянську Росію не запросили також. Загалом, Радянський Союз уперше взяв участь в Олімпійських іграх тільки 1952 року.

У 1973-му СРСР боровся за вихід на футбольний Мундіаль-1974 і в стикових матчах повинен був зіграти із збірною Чилі. Перший матч у Москві закінчився нічиєю, тож гарантії у майбутній перемозі не було жодної. А програти не можна було ніяк, адже в Чилі стався антикомуністичний переворот, і до влади прийшов Аугусто Піночет. У СРСР вирішили прикритися політичним бойкотом, і в Чилі команда не полетіла. На Мундіаль, відповідно, не поїхала... Олімпійські ігри 1976 року в Монреалі бойкотували 26 держав — в основному африканських, на знак протесту проти політики апартеїду в ПАР (темношкіре населення у цій країні було позбавлене всіх прав).

А найвідоміший бойкот у спорті відбувся у 1980-му році. Тоді країни Заходу вирішили проігнорувати Олімпіаду в Москві. 65 країн відмовилися надсилати своїх спортсменів — на знак протесту проти введення радянських військ в Афганістан. За три дні до старту Ігор вони провели у Філадельфії так звані «Олімпійські ігри бойкоту».

Через чотири роки історія повторилася з точністю до навпаки. Цього разу соціалістичні країни (крім Китаю, Югославії та Румунії) не поїхали на Ігри до Лос-Анджелеса і провели альтернативну “олімпіаду” під назвою «Дружба-84». Після цього у Міжнародному олімпійському комітеті провели реформу, щоб звести до мінімуму можливість маніпулювати бойкотом. З цього часу організацією ігор займаються не національні комітети, а сам МОК. Бойкот тепер коштуватиме країні штрафів і навіть дискваліфікації.

Тривалий час Росію лякала бойкотом Грузія. Президент Михаїл Саакашвілі навіть закликав західні країни не їхати на Ігри в Сочі. Втім, 2 травня Національний олімпійський комітет Грузії остаточно визначився: країна таки відправить своїх спортсменів у Росію. Тепер, після прийняття рішення про участь Грузії в Олімпіаді, до Краснодарського краю поїдуть вісім-десять грузинських олімпійців. Серед них може бути і Елене Гедеванішвілі, перша грузинська фігуристка, що завоювала «бронзу» чемпіонату Європи.

...Чим ближче Ігри в Росії, тим частіше лунають голоси про бойкот спортивних змагань у цій країні. Від початку року проігнорувати чемпіонат світу з легкої атлетики, який теж відбудеться в Росії, закликають британці. Головний тренер збірної Великої Британії з легкої атлетики Пітер Еріксон вважає, що російських спортсменів надто часто ловлять на допінгу, тому немає сенсу змагатися у цій країні. У британській пресі вийшла стаття, в якій ідеться про корупцію в Московській антидопінговій лабораторії, яка обслуговуватиме Ігри в Сочі... Хоча часи бойкотів нібито закінчилися, бойкотні ігри, як бачимо, тривають.

Схожі новини