Передплата 2024 «Добра кухня»

Наші боксери – треті у Європі

У Мінську завершився 40—ий чемпіонат Європи з боксу, на якому успішно виступила значно оновлена українська збірна, здобувши п’ять нагород різного ґатунку і виборовши третє загальнокомандне місце услід за збірними Росії та Ірландії.

Незважаючи на те, що українські майстри шкіряної рукавички заявили про свою силу, здобуваючи нагороди усіх якостей на останніх найбільших турнірах — чемпіонатах світу та Олімпійських іграх, побоювання за виступ нашої команди у столиці Білорусі усе ж були. Адже її лави покинули ті, хто здобував славу і повагу для вітчизняного боксу — призери ЧС та Ігор—2012 Василь Ломаченко, Олександр Усик, Денис Берінчик, Тарас Шелестюк і Олександр Гвоздик. Із біців, що пройшли гарт цих турнірів, у команді залишилися лише Павло Іщенко та Євген Хитров.

Власне вони й стали лідерами команди на цьому чемпіонаті, повівши за собою інших “бійців”. Проте найвища сходинка мінського п’єдесталу підкорилася тільки Іщенку (вагова категорія до 60 кг). У фінальному поєдинку Павло у надзвичайно напруженому протистоянні господарю рингу білорусу Вазгену Сафарянцу продемонстрував справжній характер та волю до перемоги, здобувши єдину золоту медаль у скарбничку збірної.

А на Євгена Хитрова (до 75 кг) на рингу Мінського палацу спорту знову чекало “лондонське дежав’ю”. А точніше — вперте незауваження суддями півфінального поєдинку, у якому українцеві протистояв ірландець Джейсон Куіґлі, Євгенових влучних ударів і навпаки— якесь їх примноження у суперника Євгена. Як результат — невихід до фіналу і лише “бронза” ЧЄ—2013.

Зате потішив вдалим виступом Микола Буценко (до 56 кг), для якого головним етапом підготовки до ЧЄ були виступи за українських “Отаманів”. Шлях до золота у фінальному поєдинку Буценкові перетнув ірландець Джон Джозеф Невін.

Із бронзовими медалями повернулися додому уже згаданий Євген Хитров, Богдан Шелестюк (69 кг), та Денис Пояцика (91 кг).

Підбиваючи підсумки виступу наших майстрів шкіряної рукавички на континентальній першості, варто зазначити, що виступили вони значно краще, ніж на минулому чемпіонаті Європи, у Анкарі, де наша збірна за відсутності лідерів, які готувалися до тріумфального для себе бакинського чемпіонату світу (4 золоті і 1 срібна медаль) здобула лише дві бронзові нагороди. Проте на медальному рівні усіх континентальних першостей цього тисячоліття. А було їх до цього сім: у чотирьох країнах здобували по п’ять медалей, в одному — чотири і у двох — по дві. Найуспішнішим же виявився ЧЄ—2008, коли українські боксери здобули чотири золоті (Григорій Чигаєв, Василь Ломаченко, Іван Сенай та Олександр Усик) і одну бронзову (Роман Капітоненко) медалі.

Вдалий виступ цієї команди на мінському ЧЄ дозволяє сподіватися на наступні вищі місця українських боксерів на турнірах найвищого рангу, найближчим з яких буде чемпіонат світу, який пройде із 4 по 20 вересня у столиці Казахстану — Алмати.

Схожі новини