Передплата 2024 «Добра кухня»

Віктор ВАЦКО: «Наше завдання – за три роки зробити клуб прибутковим»

Віце-президент ФК «Карпати» розповів до чого прагне львівський клуб

Гостем програми “ПроКарпати” на телеканалі ZIK був віце-президент “зелено-білих” Віктор Вацко (на фото). Пропонуємо витяги із повного його інтерв’ю, оприлюдненого

на офіційному сайті клубу.

— Цього року «Карпати» повторили результат минулого сезону і посіли 14 місце. Чим це можна пояснити?

— Львівські уболівальники особливі і вимогливі. Розумію їхні сподівання, але їм трішки підіграли і фахівці, оцінюючи команду перед початком сезону. Були сподівання навіть попри те, що в минулому сезоні «Карпати» ледь залишилися у вищій лізі завдяки фактору «Чорноморця», який обіграв «Оболонь». Ви знаєте, як готувалася команда, з чого вона починала. Тому не думаю, що у тверезомислячих людей були передумови сподіватися на те, що «Карпати» боротимуться за єврокубки. Проте ця тема лунала, і мене це дивувало.

Керівництво клубу не припиняло стверджувати, що цей сезон є перехідним. Він мав дати відповідь на запитання, хто чого вартий у команді. У футболі є поняття циклу, та навіть у великих команд вони закінчуються. Щодо «Карпат», то попередній цикл почався після того, як команда вилетіла у першу лігу, а закінчився єврокубками, коли «зелено-білих» очолював Олег Кононов.

Зараз ніхто не озвучував єврокубкових завдань. Йшлося про те, що ми постараємося пробитися в Лігу Європи через Кубок України. Але у чвертьфіналі ми натрапили на «Шахтар». До речі, дивним було те, що на жеребкуванні ми довідалися про «зірочки». Згідно з регламентом, команда, у якої рейтинг нижчий, має грати вдома. Про ці зірочки стало відомо в день жеребкування. Волею долі ми мали грати у Донецьку, де «Карпати» поступилися. Програти «Шахтарю» в нинішніх реаліях, це все одно, що будь-яка команда програє «Барселоні» у Лізі чемпіонів.

Все ж від імені «Карпат» прошу вибачення в уболівальників за цей сезон. Так, ми не були претендентами на єврокубки, але ми й не мали бути претендентами на виліт. Наші уболівальники не мали переживати ці інфарктні тижні. Як би там не було, але команда залишилася в елітному дивізіоні.

— «Карпати» пропустили 52 голи, чим побили попередній антирекорд. Взимку було придбано лише одного захисника — Гаращенкова, а на флангах оборони грали номінальні хавбеки.

— Управління командою покладено на головного тренера. Спершу командою керував Кучеров, потім Костов. Це тренерське бачення футболу, плоди його роботи. І я б не оцінював дії виключно захисників, а говорив би про гру на оборону всієї команди. Якщо чотирьох захисників і воротаря залишити на шматування супернику — нічого доброго з цього не вийде.

— Чого чекати від нової команди? Якою вона буде?

— Виставляння гравців на трансфер — це наслідок провального сезону. Наслідок того, що творилося в команді і поза нею. Деяким гравцям було нецікаво в «Карпатах», вони хотіли покинути команду.

Виставляння на трансфер не означає, що скидаємо на гравців провину. Це неправильно, і про це не можна говорити. У нинішньому результаті винні всі.

— Як буде проводитися комплектація?

— Останніми роками бюджет зарплат гравців «Карпат» виріс більш ніж утричі. Це без преміальних. Команда має всі умови: база прекрасна, тренувальні поля, відновлення, регулярні виплати зарплат. І це у важкий час для українського футболу, коли половина клубів Прем’єр-ліги суттєво поскорочувала власні бюджети! Відповідно, можемо спитати гравців про самовіддачу.

На жаль, ФК «Карпати» перестав бути тим, кого колись боявся весь Союз, а потім і Україна. Бойовий дух — це не порожній звук. Настрій бійцівський, дух і самовіддача — це три кити, на яких має триматися карпатівська команда. А ми маємо антирекорд за пропущеними голами. Якщо гравці не розумітимуть, за який клуб виступають, якщо не захочуть тут кістьми лягти, то в «Карпатах» не приживуться.

— Олександр Гладкий покинув команду. Хто буде грати на його позиції?

— Одне із завдань, покладених на мене, — створення селекційної групи. Служба була створена в листопаді. За осінньо-зимовий період було переглянуто близько 200 гравців. Про найцікавіших зібрали максимально докладну довколафутбольну інформацію.

Звіти регулярно подавалися генеральному директору. Ми подавали перелік гравців, яких реально придбати в нашій фінансовій ситуації. Жодного гравця придбано не було. Це була прерогатива тренера. Саме він вирішував, кого брати. А в цьому списку були, зокрема, й ті гравці, які нам забивали. Двох гравців з цього списку викликали до національної збірної. Не виключаю, що ми ще побачимо їх у Львові. Все залежатиме від фінансування.

Якщо говорити про майбутнє, то селекційна служба створила два списки гравців. Акцентую, що ми не купуємо гравців, а пропонуємо їх клубу і тренеру. Клуб, генеральний директор оцінюють фінансово, а тренер оцінює їх з точки зору власного бачення футболу. До першого списку увійшли гравці, які підсилять команду, що буде боротися за Лігу Європи. Перший список складено під стабільне фінансування. У другому списку переважно молоді гравці, чимало із них з планом оренди. Цей список складено з огляду на невеселу економічну ситуацію.

Є ще один серйозний фактор — рішення лозаннського суду. Воно може бути для нас несподівано поганим. Тут також є два варіанти: вища ліга і невища, і, відповідно, скорочення бюджету.

Футбол збитковий. Він не може бути прибутковим у нашій країні. Я був наївний, прийшовши в «Карпати» з ідеалами німецького бізнесу. Там на стадіон приходить 80 тисяч фанів, а найдешевший квиток коштує 15 євро, футболки гравців купують мільйонами. Там клуб може заробити. Останній клуб Німеччини, Іспанії, Італії, про Англію не казатиму, бо це інша планета, заробляє 15 мільйонів євро лише від продажу прав на телетрансляції. А скільки у нас? Не може процвітати футбол у країні, де люди заробляють по півтори тисячі гривень і не можутьдозволити собі витрачатися на своє захоплення. У нас футбол виживає за рахунок меценатів.

— Петковіч, Іщенко, Таран, Безсонов — кандидати на посаду тренера «Карпат» за версією інтернет-видань. Чи є серед них реальні претенденти?

— У нас є список кандидатів на посаду тренера. Рішення плануємо ухвалити до того часу, коли після відпустки збереться команда. Розглядаємо кандидатури виключно українців. Наша глобальна ідея полягає у створенні патріотичної команди з українців і клубних вихованців. Яким би не було рішення Лозанни, якою б не була фінансова ситуація, у нас є завдання за три роки зробити клуб прибутковим.

У реаліях нашого футболу цього можна досягти за рахунок правильної трансферної політики. Інакше важко заробляти в нашій країні. «Карпати» зараз стали непривабливими для інвесторів. У що інвествати? В київському «Арсеналі», наприклад, — це благочинна акція. Там тільки логотип. Роман Абрамович свого часу також купив логотип. Але, крім нього, базу, стадіон, офіси в центрі міста. Можна говорити про те, наскільки важливою є роль і допомога міста, держави. Бо якщо не буде консолідації... Я особисто не вірю, що клуб зникне, але боюся, щоб «Карпати» не повторили долю Тернополя, Франківська, Рівного... Команд, які балансують між першою і другою лігами.

У нас змінюються закони. З наступного сезону в заявці команди має бути шість вихованців. Згодом буде вісім. Головний актив в сучасному футболі — це дитячі школи. Якщо, не дай Боже, тут не буде фінансування, якщо не підуть назустріч тим дітям, то що з ними буде? А тих, хто перебуває на клубному забезпеченні, — 600! У Львові найпотужніша дитяча футбольна структура у Західній Україні. Не просто так ФФУ вирішила створити тут регіональний центр розвитку дитячо-юнацького футболу. Але на цьому може бути поставлено великий хрест.

Ми прагнемо, щоб «Карпати» стали ототожненням українського футбольного клубу. Щоб наш клуб знову отримав право називатися гордістю міста. Колись було таке звання — «Гроза авторитетів». Ми хочемо, щоб до Львова знову боялися їхати суперники. Попередні покоління гравців «Карпат» демонстрували це на полі.