Передплата 2024 ВЗ

Львів’янки підкорюватимуть Європу і світ

  • 20.05.2013, 04:17
  • 1 856

Наші борчині здобули право презентувати Україну на найпрестижніших змаганнях.

На килимах харківського Палацу спорту «Локомотив» юні борчині не шкодували сил, адже на кону цієї першості України серед кадеток стояли не лише медалі. Головним стимулом для дівчат були путівки до Загреба, де наприкінці червня відбудеться кадетський чемпіонат Європи, та до сербського Зреняніна, де у серпні стартуватиме планетарна першість. Львівські борчині уже привчили своїх уболівальників до перемог. Ця першість країни не стала винятком: солідну частку місць у збірній командні тренерська рада за результатами харківських сутичок віддала львів’янкам.

Одноосібною ВОЛОДАРКОЮ квитків до Хорватії та Сербії у найлегшій ваговій категорії (до 38 кг) стала Оксана Лівач. Підопічна Олега Сазонова усі свої сутички завершила достроково. Навіть у фіналі проти донеччанки Наталії Неізмайлової глядачі не побачили конкурентної боротьби. Провівши серію кидків і записавши до власного активу 5:0, учениця Львівського училища фізичної культури вирішила достроково поставити «золоту» крапку і поклала донецьку опонентку на туше. Без проблем до фіналу у категорії до 40 кг дійшла ще одна представниця львівської школи боротьби — Ольга Загайська. Однак у вирішальній сутичці вихованка Олександра Раковського не зуміла дати бій Юлії Плетніковій з Донецька (0:5, 0:2). У підсумку донеччанка відстоюватиме кольори України на першості світу. Загайська ж пообіцяла не шкодувати сил на своєму дебютному чемпіонаті континенту.

Євгенія Павлова у вазі до 43 кг принесла перемогу рідному Запоріжжю. Але при цьому перемозі не в останню чергу завдячує і львівським тренерам та борчиням, з якими вона відпрацювала тренувальний збір. З вересня Євгенія стане ученицею Львівського училища фізкультури, і Львів на якийсь час стане для неї рідним містом. У півфіналі Павлова вирвала перемогу у львів’янки Христини Демко (6:0, 4:6, 4:0), а у золотому поєдинку уже наприкінці першого періоду притиснула лопатками до килима Тетяну Польову з Броварів. У ваговій категорії до 49 кг тріумфувала львів’янка Мар’яна Колос. У півфіналі вона поклала на туше свою землячку Анастасію Остапук. А у фінальній сутичці на ученицю Олега Сазонова і ЛУФК чекала дуже непроста суперниця — чинна чемпіонка Європи серед кадеток Катерина Машкевич, яка презентує Житомирську область. Саме їй минулого року на внутрішній першості поступилася Колос. Та поразки, судячи з усього, лише додають львів’янці запалу. Вирвавши у Машкевич бал у першому періоді (1:0), Колос поспішила завершити другий більш упевнено та красиво — 5:1. При цьому обидві борчині залишилися задоволеними: Колос, яка торік на своїй дебютній першості світу стала бронзовою призеркою, тепер позмагається за нагороди європейського чемпіонату. Машкевич же готуватиметься до світових сутичок на килимах Сербії.

Найменш прогнозованими виявилися результати боротьби у вазі до 56 кг. Фаворитка турніру Соломія Вольська із Соснівки Львівської області склала зброю уже у півфіналі. Підопічна Андрія Кушніра не знайшла аргументів у суперечці проти донеччанки Вікторії Зими — 1:2, 0:1 і стала бронзовою призеркою. А «бронза», на жаль, не дозволяє претендувати на жоден з цьогорічних головних турнірів. Попри це, у фіналі Львівщина не залишилася без своєї представниці: 14-річна Анастасія Боженко, яка освоює науку боротьби у стінах ЛУФК під керівництвом Олександра та Володимира Раковських, на своєму шляху до фіналу змела усіх опоненток, а у завершальному поєдинку не пошкодувала і Вікторію Зиму — 3:0, 1:0. Тепер львів’янка, не бажаючи почивати на лаврах, готується до першого у своїй кар’єрі кадетського чемпіонату Європи. По-дружньому місця у збірній розподілили львів’янки Христина Береза та Ірина Остапук (до 60 кг). Перша наприкінці літа стане учасницею борцівського «мундіалю». А Остапук, яка перед фіналом зазнала незначної травми і, аби не ризикувати здоров’ям, відмовилася від вирішальної сутички, вирушить до Загреба підкорювати Європу.

Фото Олега САЗОНОВА

Схожі новини