Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виклик гімнастичній Європі

На чемпіонат континенту до Москви українець Олег Верняєв везе найскладнішу у світі програму

Завтра у Москві стартує 5-й особистий чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики. Нагороди у чоловічому багатоборстві та в окремих видах розіграють 168 гімнастів з 37 країн світу. А за корону абсолютної чемпіонки континенту та «малі» медалі на чотирьох приладах поборються 93 грації з 32-х країн Старого Світу. Серед претендентів на почесне місце на п’єдесталі є й українські спортсмени.

На ОФІЦІЙНОМУ САЙТІ Європейського гімнастичного союзу в списку лідерів значиться ім’я киянина Миколи Куксенкова. Він на минулому континентальному форумі, у Берліні-2011, розділив «бронзу» абсолютної першості з британцем Деніелом Первісом. Однак цього разу не Куксенков робитиме погоду в українській збірній. Після подвійної невдачі на Олімпійських іграх у Лондоні (четверте місце у командних змаганнях і багатоборстві) Куксенков вирішив виступати за збірну Росії. У Москві він спостерігатиме за гімнастичним турніром з трибун. Щоб одержати паспорт з двоголовим орлом і право презентувати Росію на офіційних турнірах, киянину доведеться ще почекати.

Натомість виклик Європі готовий кинути володар найскладнішої на сьогодні програми у світі Олег Верняєв. Разом зі своїм тезкою Степком підопічний Геннадія Сартинського захищатиме синьо-жовті кольори у багатоборстві. Залікувавши бойові травми, до лави збірної повернувся бронзовий призер Олімпіади-2008 у Пекіні Олександр Воробйов, за яким уже сумують кільця. На своїх ударних видах — кільцях та опорному стрибку — за нагороди побореться бронзовий призер Лондона-2012 Ігор Радівілов. Нарешті, юний Микита Єрмак, який на Кубку Стелли Захарової здивував вибагливу публіку «цукахарою з трьома гвинтами», окрім опорного стрибка, спробує вразити місцевих глядачів у вільних вправах та на коні. А штатний «технар» нашої команди Петро Пахнюк випробує свої комбінації на коні, брусах та перекладині.

«Чи змінили судді ставлення до наших гімнастів після відомих усім подій на Олімпійських іграх у Лондоні? — перепитав головний тренер чоловічої гімнастичної збірної України Юлій Куксенков. — Ми поки цього не знаємо. Адже московський чемпіонат Європи — це перший офіційний старт після Ігор. На проміжних міжнародних турнірах нас судили непогано. Але ж етапи Кубка світу у цьому контексті не варто брати до уваги: там свій регламент, дещо інша обстановка та атмосфера... Чому на Олімпіаді усе склалося не на нашу користь? Наша команда була молодою і нерозкрученою... У Москві сподіваємося на краще. Але не варто розраховувати на те, що на чемпіонаті Європи нам повертатимуть «борг». Так, деякі судді вважають, що у Лондоні мала місце несправедливість, і не надто «притискатимуть» нас. Інші ж переконані, що сталося усе так, як і повинно бути... Нам не треба допомагати. Ми готові показувати високий результат».

У жіночій збірній менш ніж за місяць до початку європейської першості трапилася нова неприємність: до кінця не відновившись після розриву хрестоподібної зв’язки однієї ноги, лідер української команди Марія Лівчикова, чию гімнастику багато фахівців вважають еталонною, травмувала однойменну зв’язку іншої ноги. «Травма Маші стала для нашої команди величезною втратою, — зітхає наставниця жіночої збірної України Оксана Слюсарчук. — На турнірі у Франції Лівчикова у багатоборстві набрала під 57 балів, а це та сума, з якою можна розраховувати якщо і не на трійку призерів, то вже безперечно на місце у шістці найкращих. Тож вакантне місце лідера і капітана команди візьме старша і найбільш досвідчена гімнастка збірної Ангеліна Кисла (виступатиме у багатоборстві), яка не лише власні виступи пильнує, а й добре опікується молодшими дівчатками. Сподіваюсь, вона зможе підтримати нашу молодь, і вона не стушується на дорослому помості. Христина Санькова змагатиметься лише на колоді і у вільних вправах. На брусах гімнастка з Алчевська відпрацювати не зможе, оскільки ще до кінця не відновилася після травми ліктя. Олена Васильєва побореться за місце у фіналі в опорному стрибку та на брусах. Складність її комбінацій дозволяє це зробити. На брусах українка лише 0,1 поступається своїй російській суперниці — олімпійській чемпіонці в цьому виді програми Алії Мустафіній».

Схожі новини