Передплата 2024 «Добра кухня»

«Уся Польща живе п’ятничним футболом!»

Провідний фахівець «пілки ножної» Адам Ольковіч каже, що квитків у касах Варшави на матч з українцями давно немає

У п’ятницю, 22 березня, у нас буде ще один привід згадати про… Євро-2012. Цього дня на стадіоні «Національний» у Варшаві з’ясовуватимуть між собою стосунки збірні країн-організаторів минулого континентального чемпіонату. Ціна поєдинку між командами Польщі та України велика — невдаха цієї зустрічі може попрощатися з мрією поїхати на бразильський Мундіаль 2014 року. Напередодні цього дербі кореспондент «Високого Замку» попросив про коментар одного з провідних фахівців польського футболу — директора турніру Євро-2012 у Польщі Адама Ольковіча (на фото). Пан Адам достеменно знає все не тільки про свою «кадру», а й про українських «пілкажів». А ще, як ми вкотре переконалися, він — великий друг України і великий футбольний дипломат…

- Чи відчувається ажіотаж у Польщі довкола цієї гри?

— Цей матч дуже важливий для обох команд. У нашій групі, на жаль, ні Польща, ні Україна не займають першого місця. Але можна бути впевненим: збірна, яка програє п’ятничний матч, матиме багато труднощів, щоби потрапити у фінальну частину чемпіонату світу. У гіршому становищі ваша команда, яка у трьох іграх змогла здобути лише два очки. Ми прекрасно розуміємо, що для наших братів-українців 22 березня буде вирішальний матч…

Інтерес довкола цієї гри величезний. Квитків уже давно немає. Тільки члени Клубу вболівальників збірної Польщі мали право придбати їх. До мене дзвонив за квитками мій добрий львівський знайомий Петро Салагай, але навряд чи я йому зможу чимось допомогти. Скажу одне: вся футбольна Польща живе цим матчем!

- З якими проблемами перед поєдинком довелося стикнутися польським фут­­болістам?

— У вашої національної збірної свої проблеми, у нас — свої. Не будемо їх відкривати для любителів футболу, нехай з цим справляються головні тренери. Про те, чи зуміли вони з ними дати собі раду, дізнаємося у п’ятницю, о 23.45, після фінального свистка арбітра із Чехії.

— У вашій команді виступають майже всі легіонери, на полі ми навряд чи побачимо когось з учасників національного чемпіонату. Ваш тренер не боїться, що футболісти вийдуть на поле не зіграними?

— Після матчу з українцями наступний матч ми проведемо у Варшаві з командою Сан-Марино. Наставник нашої «кадри» викликав на ці дві гри 25 гравців, зокрема — чотирьох представників вищої польської ліги. Важливе завдання нашого коуча — за короткий час так настроїти команду, щоб всі її члени добре розумілися між собою на полі, діяли як один механізм. Як ви знаєте, у нас є певна проблема з нападниками: один з кращих форвардів Європи Левандовський давно не забивав за національну збірну. Роберт прекрасно вражає ворота суперників, виступаючи за німецьку «Боруссію» (зокрема, засмучував ваш «Шахтар»), але у «червоно-білій» футболці це йому не вдавалося давно. Сподіваємося, 22 березня його удари будуть влучнішими.

Як і вам, нам теж дуже потрібна перемога. Ми серйозно думаємо про вихід з групи, тому у п’ятницю прагнутимемо здобути три очки. Футбол — це чудова і водночас… страшна гра! Щоби хтось виграв, треба, щоби хтось програв…

— Кого з українських футболістів найбільше побоюються у польській команді?

— Найбільше остерігаються Коноплянки. Але ми знаємо, що у нього травма, не знати, чи вийде Євген на поле. Хоча, повірте, у Варшаві всім дуже хотілося б побачити його майстерність… Незважаючи на те, хто гратиме на вістрі атаки — Селезньов, Зозуля чи Девіч, небезпеки слід чекати від кожного з них. Тим більше, що наш захист у такому складі гратиме вперше. Водночас ми розуміємо, що українці теж намагатимуться не пропустити голів, що лягатимуть кістьми ваші Кучер, Ракицький та інші, кого виставить на гру пан Фоменко…

— Які ставки роблять у букмекерських конторах?

— Не хотів би привертати увагу читачів «Високого Замку» до комерційних прогнозів. Скажу одне: серед наших уболівальників інтерес до матчу величезний!

Зараз я з приємністю згадую матч Польща — Україна, який відбувся у 2001 році у Катовіце. Він закінчився внічию — 1:1. Дякуючи цьому результату, Польща вийшла у фінал чемпіонату світу-2002, який відбувався в Японії і Кореї, а збірна України потрапила у фазу плей-оф… Бажаю обом нашим командам успіху — не всі шанси втрачені! А вболівальникам хочу побажати чудового вечора, задоволення від перегляду цього найважливішого для польського і українського футболу поєдинку.

Схожі новини