Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поєдинок за футбольну «булаву»: Степан Юрчишин проти Ярослава Грися

Претенденти на голову обласної федерації – про свої зауваження і плани

Епіцентр футбольного життя Львівщини у суботу, 16 березня, переміститься у готель «Гетьман» на вулиці Володимира Великого. Тут відбудеться VIII звітно-виборна конференція обласної футбольної федерації, де обиратимуть її керманича на новий період. За футбольну «булаву» змагатимуться двоє відомих в українському спорті людей — у минулому один з кращих арбітрів країни Ярослав Грисьо, який очолював ФФЛ кілька останніх каденцій, і видатний форвард та тренер Степан Юрчишин. Поєдинок між ними обіцяє бути гострим. Щоб делегати конференції краще оцінили претендентів на голову федерації, «Високий Замок» попросив їх відповісти на однакові запитання.

— Якими, на вашу думку, є найгостріші проблеми львівського аматорського футболу?

Степан Юрчишин. Більше треба розвивати дитячо-юнацький футбол. Це — основа основ. Найперше слід приділити увагу таким нюансам, як екіпіровка, м’ячі, форма для юної зміни. Якщо у Львові з цим більш-менш гаразд, то на рівні районів відчуваються великі труднощі.

Щодо дорослого аматорського футболу, в обласній прем’єр-лізі стартують 10 команд — цього явно замало. За чемпіонство в основному борються між собою клуби з Винників і Кам’янки-Бузької, за якими стоять заможні спонсори. А от іншим регіональним командам через їхню фінансову скруту втрутитися у цю боротьбу не вдається. Треба виправляти ситуацію, щоб конкурентоздатних колективів було більше.

Має бути налагоджена тісна співпра-ця обласної федерації з нашим провідним професійним клубом — ФК «Карпати». Вона повинна здійснюватися на взаємовигідних умовах. Попередньо я розмовляв з керівництвом «Карпат», воно виявило бажання виділяти на розвиток дитячо-юнацького футболу 5-7% коштів зі свого бюджету. Хотілося б, щоб у нашому регіональному футболі грало більше власних вихованців — з міст і сіл, де є багато талантів.

Є у нашому львівському футболі багато невирішених питань і у сфері суддівства…

Ярослав Грисьо. Особливо гострих проблем в обласному футболі не бачу — є питання, які потребують поліпшення. Більшу увагу слід приділити жіночому і ветеранському футболу. В інших напрямах наша федерація є першою в Україні. У дитячо-юнацькому і аматорському футболі нам залишається примножувати досягнуте. У 2012 році у чемпіонаті і першості Львівської області (змагання відбувалися у чотирьох лігах) брали участь

76 команд. Такої масовості немає в жодній іншій області України. У наших сусідів-тернополян змагаються не більше двох десятків команд, на Івано-Франківщині — біля 30. Приблизно стільки ж — у промислово розвинутій Донецькій області. Є з чим порівнювати. А візьміть такий факт: у дитячо-юнацькій лізі області грає 109 команд у восьми вікових групах. 16 дитячих команд з Львівщини виступає у вищій лізі ДЮФЛ України, ще

10 представлені у першій лізі цього турніру. Загалом в аматорських колективах грає 689 команд! Тому ті, хто твердить про занепад у львівському футболі, м’яко кажучи, лукавлять.

У програмі мого опонента сказано, що при ньому федерація підпише угоду з «Карпатами». Що це означатиме? Що будемо підлеглими керівництва цього клубу?

— У разі приходу до керма обласної федерації, яким чином поліпшите ситуацію у футбольній господарці?

Степан Юрчишин. Треба створювати привабливі умови для залучення меценатів у масовий футбол, активно використовувати для його підтримки позабюджетні кошти. У самої федерації можливості для його фінансової підтримки обмежені, тому слід шукати небайдужих до футболу бізнесменів. Детальніше про ці та інші свої ініціативи розповім на конференції.

Ярослав Грисьо. Будемо нарощувати успішні показники у дитячо-юнацькому і аматорському футболі. У найближчих планах — провести перший чемпіонат області серед жінок, заявити жіночу команду для участі у чемпіонаті України. У двох вікових групах («35-50 років», «50 років і старші») буде проведено чемпіонат Львівщини серед футбольних ветеранів. Вдосконалимо і організаційні питання, підвищимо «паспортну» дисципліну: інформація з усіх районних федерацій буде занесена у єдину комп’ютерну базу. Таким чином будуть зареєстровані усі гравці, що унеможливить будь-які нав-колофутбольні спекуляції.