Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У жіночому біатлоні ми супердержава!

  • 17.02.2013, 21:57
  • 1 738

На чемпіонаті світу в Чехії українки завоювали п’ять медалей – «золото», «срібло» і три «бронзи»

Зовсім трішечки не вистачило в неділю Віті Семеренко для того, аби здобути шосту українську медаль на трасах Нового Міста. Через образливий промах на останній стрільбі Віта, що претендувала на одну з нагород, фінішувала у гонці з масовим стартом четвертою... Але все одно, наші дівчата — просто молодці! Їхня срібна медаль в естафеті стала п’ятою нагородою українок на біатлонній першості світу. Фантастичний результат! Для порівняння, сильна жіноча збірна Росії залишилася без жодної медалі...

Очевидно, Віту Семеренко в неділю підвели нерви — надто вже їй хотілося завоювати в Чехії свою третю медаль (у неї “бронза” в спринті, плюс командне “срібло” в естафеті). І Віта її здобула б, якби не прикрий промах на останньому вогневому рубежі. Як наслідок, Віта зробила штрафне коло, і медаль від неї втекла. Але Віта молодець, боролася до кінця, обійшовши на фінішному відрізку двох суперниць. Наша Олена Підгрушна фінішувала в мас-старті 11-ю, а перемогла в цій гонці білоруска Дарія Домрачева. “Срібло” виборола норвежка Тура Бергер (не людина, а машина якась, штампує медалі як на конвеєрі!), а третьою у мас-старті стала полячка Міхаела Хойніш.

...Естафетну гонку в нас починала Юлія Джима, яка зуміла передати естафету Віті Семеренко 12-ю. «Переповнений стадіон позитивно позначився на моєму результаті, — розповіла Юлія. — Усі тут кричать, підтримують нас. Особливо вболівальники з України, їх тут багато, скрізь чути: Юля, Юля, Юля! Просто фан-клуб. Великі їм спасибі”. Віта Семеренко, хоча на першій стрільбі трохи забарилася, зуміла дещо покращити позиції збірної України. А після другої стрільби, яку пройшла чисто, завершила свій етап уже 6-ю, відставши від лідера-росіянки на 29 секунд. “У мене все всередині тремтіло, — розповіла після гонки Віта. — Досі не пам’ятаю, як закрила мішень лежачи”.

Третій етап у нас бігла Валя Семеренко. На першій стрільбі без помилок, і вона вже перша! «Я хвилювалася, адже третій етап так довго треба чекати, — розповіла Валя. — Коли прийняла естафету і поїхала, кажу собі: «Ну, потерпи трохи, всього 6 кілометрів, ну що для тебе 6 кілометрів?». Коли прийшла на стрільбу лежачи, мене всю трусило від хвилювання. Потім трохи відпустило, і я подумала: треба допрацювати до кінця. Але трохи помилилася». Утім, Валя демонструвала високу швидкість і передала естафету Олені Підгрушній другою.

Першими були на той момент німкені. Андреа Генкель рвонула вперед, але на стрільбі помилилася — їй довелося використати додатковий патрон. Підгрушна побігла до “золота”, але в норвежок на останньому етапі бігла Бергер. Ліквідувавши відставання, вона прийшла на другу стрільбу практично разом із лідерами — біатлоністками зі збірних України, Німеччини й Франції. Німкені й француженки стріляли зле, тож медалі розіграли італійка, норвежка і українка.

Представницю Італії Обергофер Підгрушна випередила, а “залізну” Бергер вже не змогла...

«Я була впевнена, що сьогодні остання стрільба на останньому колі буде дуже важлива, — розповіла Олена. — Я заробила штрафне коло, але й інші теж, тому я подумала, що це мій шанс. Останнє коло вийшло божевільним»... Перемоги над легендарною Бергер у наших дівчат іще попереду. Наразі ж радіймо командному “сріблу” України — це суперрезультат. От би так через рік і в олімпійському Сочі-2014!

В індивідуальному заліку Кубка світу чемпіонка світу в спринті Підгрушна на 4-му місці (591 очко). Лідирують Бергер (889), Домрачева (606) і Генкель (600). Віта Семеренко з 496 очками — 11-та.