Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фіаско перетворила на тріумф

Дарина Зевіна – чемпіонка світу з плавання.

У Стамбулі завершився чемпіонат планети з плавання на короткій воді. Перегони у 25-метровій плавальній ванні є не такими престижними, як у стандартному олімпійському басейні. Та, попри це, фахівці знають: саме на таких змаганнях заявляють про себе ті, хто у найближчому майбутньому потіснить з п’єдесталу пошани, здавалось би, неперевершених зірок. З короткої води почав перелік своїх перемог американський мультирекордсмен світу і багаторазовий олімпійський чемпіон Раян Лохте, який, до речі, у турецькій столиці ще у півфіналі на 100 м комплексом відзначився новим світовим рекордом (50,71). Із «золота» тут же, у Стамбулі, відкрила лік медалям «дорослих» чемпіонатів планети наша Дарина Зевіна.

Цей чемпіонат розпочався для Даші з невдачі: у фіналі 100-метрівки на спині переможниця І Юнацьких Олімпійських ігор фінішувала лише сьомою з результатом 57,67 сек., поступившись новоспеченій чемпіонці світу — американці Олівії Смолизі — трішки більше секунди. Та на вдвічі довшій дистанції киянка таки стала головним ньюзмейкером: зупинивши таймер через 2.02,24 після старту, учениця і донька Юрія Зевіна святкувала першу у кар’єрі перемогу на світових чемпіонатах. Слідом за Дариною фінішували американка Бонні Брендон (2.03,19) та іспанка Дуейн да Роча Марчі (2.04,15).

«У Дарини Зевіної хороші перспективи, — вважає заслужений тренер України Ніна Кожух, яка підготувала чотириразову олімпійську чемпіонку Яну Клочкову. — Вона за здібностями не поступається своїм опоненткам. Даша талановитіша за Яну Клочкову. Дивлячись на неї, відчувається потужний генетичний дар, переданий через покоління. Додати то нього той факт, що Зевіни живуть поряд з басейном, в якому влітку є непогані умови для тренувань. Для спортсмена багато значить, коли не потрібно на тренування в один бік їхати дві-три години. Хоча взимку проблема з «водою» виникає і в неї. Доводиться їздити на збори».

Ця медаль стала першою і єдиною нагородою для України на цьому чемпіонаті. За два дні до завершення планетарної першості українська скарбничка залишалася порожньою. Головний український претендент на місце на подіумі у чоловічій програмі — Андрій Говоров — фінал на 50 м вільним стилем завершив на сьомій позиції (21,44). А тріумфатором у цій дисципліні став молодий росіянин Володимир Морозов (20,55), який прославився тим, що на півсекунди випередив олімпійського чемпіона — француза Флорана Манаду.

Розподіл нагород на 200 м брасом пройшов без українця Ігоря Борисика: у фінальному протоколі він значився першим запасним (9-те місце за результатом півфіналів), однак можливість замінити когось із основних дійових осіб на цій дистанції йому так і не випала. Талановитому броварчанину залишалося лише з трибун спостерігати за тим, як угорець Даніель Гюрта з рекордом змагань (2.01,35) стає чемпіоном світу. На попередніх етапах чемпіонату вибули й інші перспективні українські плавці: Ганні Дзеркаль, Валерію Димо, Сергію Фролову та Антону Гончарову не вдалося на рівних конкурувати з фаворитами.

Схожі новини