Передплата 2024 «Добра кухня»

Не став політиком – стане тренером?

На посту головного тренера національної збірної Андрія Шевченка може підстерігати таке ж фіаско, як у проекті «Україна – Вперед!».

Після оглушливого провалу на парламентських виборах другий номер списку партії «Україна — Вперед!» Андрій Шевченко має нову роботу. Невдаха у великій політиці повертається у великий спорт. Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков запропонував йому стати головним тренером національної збірної України, місце якого залишається вакантним після переходу Олега Блохіна у київське «Динамо». Швидше за все, у піджаку коуча збірної «Шева» дебютує у середу, 14 листопада. Саме тоді на софійському стадіоні «Васіл Лєвскі» українці гратимуть товариський матч з болгарами.

ОСЬ ЯК наступник Григорія Суркіса пояснив своє рішення зробити Шевченка наставником збірної. «Андрій пройшов видатну школу таких іменитих клубів, як «Динамо» (Київ), «Мілан», «Челсі», під керівництвом легендарних тренерів Валерія Лобановського, Карло Анчелотті, Жозе Моурінью. Він мав унікальну можливість увібрати в себе їхній талант, їхні знання, їхній досвід». Молодість Шевченка (у вересні йому виповнилося 36 років) президент ФФУ не вважає недоліком. Коньков пригадав історію з гравцем «Барселони» Хосепом Гвардіолою, який у 35-ть повісив бутси на цвях і невдовзі очолив каталонський клуб, вигравши з ним усі престижні трофеї. «Я впевнений, Шевченко також зможе підкорити значні футбольні вершини як наставник головної команди країни, для цього у нього достатньо досвіду та характеру, — сказав Коньков. — А Федерація, своєю чергою, гарантуватиме будь-яку необхідну допомогу у роботі з національною збірною».

Звістка про призначення Андрія Шевченка стала сенсацією і водночас викликала багато запитань й іронічних коментарів. Фахівці пророчили місце головного тренера Олександру Заварову, Мирону Маркевичу, Михайлу Фоменку, Юрію Калитвинцеву.

На сайті ФІФА з’явилося прізвище навіть Миколи Павлова (щоправда, помилково). Говорили і про декількох іноземних тренерів. А про Шевченка ніхто не затинався. І для цього були підстави: Андрій — геній на футбольному полі, але це зовсім не означає, що лаври переможця він так само збиратиме і на тренерській лаві. Крім великого футбольного стажу, йому треба набратися багатьох знань, якими володіють такі «зубри», як Хіддінк, Адвокаат, Трапатоні, Капелло, Боске. Зокрема, у психології футболу і його гравців. «Шева» у цьому компоненті ще «сирий», бо сам ще не зовсім вийшов з ролі футболіста. Одного лишень магічного імені недостатньо для того, щоб «поставити гру» колишніх своїх партнерів, які і далі бачать його своїм другом. Але аж ніяк не начальником…

Як на мене, Андрія Шевченка в черговий раз «підставляють». Як було це з підтримкою Віктора Януковича у 2004 році. Як було це з іншим непродуманим рішенням — після Євро-2012 зав’язати з футболом і піти на вибори, у команду «дутого» політика Королевської. Призначення головним тренером збірної може стати ще одним моральним ударом для Андрія. Судіть самі. Ситуація у нашій відбірковій групі дуже складна, через загублені очки з аутсайдерами поїздка на чемпіонат світу вже навряд чи світить нашим футболістам. Невдачу збірної опосередковано пов’язуватимуть і з Шевченком, зроблять його офірним цапом. Навіщо Андрієві відповідати за чужі «гріхи»? Схоже, хтось хоче ще раз прикритися іменем великого спортсмена, щоб не брати відповідальності на себе.

Коментар для «ВЗ»

Стефан РЕШКО,володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА, заслужений майстер спорту

Шевченко не потягне цього воза. Те, що він тренувався у Моурінью, — дуже добре, але було б непогано самому трохи попрацювати тренером. Бути висококласним гравцем і талановитим тренером — дві різні речі. Думаю, йдеться про якусь підставу. Шевченко у ролі тренера збірної — не кращий варіант. Прізвище для нашої збірної, звичайно, гучне, однак одне прізвище нічого її грі не дасть. У Шевченка немає жодного тренерського досвіду — то про що можна говорити?

Схожі новини