Передплата 2024 ВЗ

Німецькі українці шлють на Майдан пакунки і гроші

  • 29.01.2014, 23:06
  • 895

У п’ятницю, 31 січня, у Мюнхені розпочнеться представницька міжнародна конференція з питань безпеки. Під приміщення, де відбудеться форум, цього дня прийдуть десятки українських студентів, які навчаються у столиці Баварії, – облаштують тут свій Євромайдан. Мета акції – ще раз привернути увагу світу до драматичних подій в Україні.

Українська громада у Гайдельберзі розповідає німцям правду про Майдан.

Ряди німецьких майданівців поповнять і представники української громади з міста Гайдельберг, що за сотню кілометрів від Франкфурта-на-Майні. З перших днів Єврореволюції вони разом з головою асоціації українців Марією Мельник (вона ж директор суботньої української школи) активно підтримують Майдан у Києві. Вихідці із Галичини, інші наші співвітчизники, яких доля закинула в Європу (працюють тут медиками, вчителями, науковцями, перекладачами), зібрали для тих, хто обстоює свободу на київських барикадах, теплий одяг, рукавиці, продукти-напівфабрикати швидкого приготування. Протягом одного лише дня українці Гайдельберга пожертвували майданівцям в Україні 1300 євро. Пакунки і гроші передав за призначенням Андрій Бернадин, який власним автомобілем вирушив у Київ. Прожив на столичному Майдані тиждень, а по приїзді розповідав про відвагу мітингувальників, надзвичайно позитивну атмосферу, яка панує серед них.

— Не один раз наша громада разом із громадою Франкфурта перед будівлею Центрального європейського банку проводила мітинги на підтримку майданівців, — розповіла кореспонденту «Високого Замку» фахівець з фармації та хімії, кандидат наук Оксана Швидків з Тернопільщини, яка живе у Гайдельберзі і працює в одному з міжнародних науково-дослідних центрів. — Ми розповідаємо часто дезорієнтованим німцям, що насправді відбувається на нашій батьківщині. І у відповідь чуємо слова солідарності. Серед учасників нашої акції були депутат Бундестагу д-р Карл Ламерс, автор книги «Україна: вакуум влади між Росією і Європейським Союзом» Вінфрід Шнайдер-Детерс. Вони підтримали нас, сказали, що виступають проти недемократичних законів в Україні, які роблять людей рабами. В інституті, де я працюю, також постійно чую слова підтримки, найперше — від колег з Польщі. Недавно один місцевий німець, дружина якого з Дніпропетровська, переклав лист письменника Юрія Андруховича, де йшлося про українців, які обстоюють свободу. Цей текст ми розповсюджували серед німців під час своїх демонстрацій, уривок листа вислали у місцеву газету. До слова, плакати на підтримку Майдану в Україні виготовляли батьки учнів нашої недільної школи Уляна Ліман, Ірина та Роман Гульцо.

Ентузіазм українців у Гайдельберзі отримав високу оцінку. Про активістів писала німецька Rhein-Neckar-Zeitung, зняли сюжет на вітчизняному «5 каналі». А лідери київського Майдану подарували їм державний прапор зі своїми автографами.

Схожі новини