Передплата 2025 ВЗ

США оголосили винагороду в розмірі до $ 10 млн за інформацію про російський проєкт «Рыбарь», який намагався втрутитися у вибори президента

  • 19.10.2024, 20:15
  • 152

Уряд США пропонує винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів за інформацію, що допоможе відстежити працівників російського Telegram-каналу «Рыбарь» і їхнє місцеперебування. Там кажуть, що канал може бути причетним до намірів вплинути на вибори у США

Фото: 24 канал
Фото: 24 канал

Про це пише Bloomberg із посиланням на програму Держдепу США Rewards for Justice.

Там кажуть, що цей Telegram-канал прагне «посилити військовий потенціал росії та просувати проросійські та антизахідні наративи». Як стверджується, його підтримував померлий власник приватної військової компанії «Вагнер» євген пригожин, а фінансує його підсанкційна державна корпорація «ростех».

Крім того, «Рыбарь» «просуває політичні інтереси російського уряду» в США через гештеги #HOLDTHELINE і #STANDWTHTEXAS, а також акаунт у соцмережі X під назвою «TEXASvsUSA», який прагне «сприяти соціальному поділу, розпалювати партійну і расову ворожнечу, заохочувати ненависть і насильство» в США напередодні президентських виборів.

Ще у вересні в уряді США казали, що москва витратила мільйони доларів, щоб вплинути на майбутні президентські вибори. Для «прихованого поширення російської урядової пропаганди» кремль створив кілька десятків вебдоменів.

Власник Telegram-каналу Михайло Звінчук записав відеовідповідь на інформацію про оголошення винагороди в обмін на інформацію про «Рыбаря». Він заперечив, що його канал використовують для впливу на вибори в США, і назвав адресу своєї реєстрації в Москві. Він також заявив, що тепер очікує на обіцяний платіж від уряду США.