Передплата 2024 «Добрий господар»

Трамп не мав президентського імунітету за свої дії, — прокурори про судову справу щодо штурму Капітолія

  • 03.10.2024, 09:30
  • 250

У судовій справі проти колишнього президента США Дональда Трампа щодо штурму Капітолія у 2021 році оприлюднили нові докази. Ними прокурор намагається довести, що Трамп не мав президентського імунітету за свої дії

Фото: Бабель
Фото: Бабель

Про це пишуть Associated Press і New York Times.

Судові матеріали, які оприлюднили прокурори, містяться нові докази проти Трампа — зокрема, те, що він свідомо просував неправдиві заяви про фальсифікацію результатів голосування і «вдався до злочинів» у своїй невдалій спробі втриматися при владі.

Документи подають свідчення найближчих помічників Трампа, які змальовують його в той час «все більш відчайдушним». Так, 6 січня 2021 року колишній президент опублікував у Twitter (тепер соцмережа X) пост, у якому написав, що його віцепрезидент Майк Пенс усіх підвів.

Цей пост нібито змусив розлючений натовп під Капітолієм вдатися до думки завдати шкоди Пенсу, тому Секретна служба відвела віцепрезидента в безпечне місце. Коли ж помічник Трампа повідомив йому, що Пенс у небезпеці, сподіваючись, що той вживе якихось заходів, колишній президент сказав лише: «Ну і що з того?».

Крім того, коли один з адвокатів Трампа сказав йому, що його неправдиві заяви про фальсифікації на виборах не підтримають у суді, той відповів, що «деталі не мають значення». Також помічник експрезидента чув, як той говорив, що «немає значення, виграли ви вибори чи програли. Ви все одно повинні боротися, як у пеклі».

За допомогою цих свідчень суддя у справі Трампа може вирішити, що частина обвинувачень проти Трампа може подолати президентський імунітет, який той отримав рішенням Верховного Суду.

Сам Трамп уже розкритикував оприлюднені докази, вважаючи їх політичним актом напередодні президентських виборів. На його думку, ця інформація не мала стати доступною громадськості.

Схожі новини