Передплата 2024 «Добрий господар»

«Доплата за довгожительство» — 570 гривень

Що зміниться для пенсіонерів з 1 жовтня?

У жовтні цього року пенсійні виплати збільшаться для тих пенсіонерів, хто має право на вікову надбавку. А саме для тих, яким протягом місяця виповниться 70, 75 і 80 років. Головна умова тут — пенсія у цієї особи не має бути вищою за 10 тисяч 340 гривень. Про це у своєму відеоблозі розповів політолог, письменник Микола Давидюк.

Нагадаємо, вікова надбавка виплачується у таких випадках:

  • особам, яким виповнилося 70 років і до досягнення 75 — до­плата до пенсії становить 300 гривень;
  • особам, яким виповнилося 75, але ще немає 80-ти — 456 грн;
  • яким виповнилося 80 років та більше — доплата 570 грн.

Також пенсійні виплати у жовтні збільшаться для тих пенсіонерів, хто має право на отримання над­бавки від Всесвітньої продоволь­чої програми ООН (ВПП ООН). Нагадаємо, її виплачують тим пенсіонерам, що живуть на те­риторіях активних або можливих бойових дій. Цю програму продо­вжили до грудня цього року. Роз­мір виплати — це сума, що дорів­нює різниці між 3250 грн та сумою пенсії, яку пенсіонер, що відпові­дає всім вимогам, отримує зараз. Тобто додаткова грошова допо­мога надається тим, хто отримує пенсію меншу, ніж 3250 гривень і живе на відповідних територіях.

Спеціально звертатися для отримання додаткової виплати від ВПП ООН не потрібно. ООН скеровує кошти пенсіонерам на підставі інформації, яка є у Пен­сійному фонді.

А тим часом…

Хто платитиме за електроенергію за пільговим тарифом з 1 жовтня?

Нагадаємо, з 1 червня цього року тариф на електроенергію для населення підвищився з 2,64 грн до 4,32 грн за кіловат-годину. Новий тариф діятиме до кінця 2025 року. Тобто у жовтні ми платитимемо за світло 4,32 грн. Водночас з 1 жовтня по кві­тень 2025 року, протягом опалювального сезону, українці, які використовують електроопалювальні установки, платитимуть за пільговим тарифом. Тобто 2,64 грн, але за умови споживан­ня до 200 кіловат електроенергії на місяць. Буде діяти й нічний тариф, тобто 2,16 грн (якщо у помешканні встановлено двозон­ний лічильник).