Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Північна Корея показала завод з виробництва збройового урану

  • 13.09.2024, 11:45
  • 167

Північнокорейське державне інформагентство KCNA вперше оприлюднило фото виробничих майданчиків та центрифуг, у яких виробляється збагачений уран для створення Пхеньяном ядерних бомб

Фото: KCNA
Фото: KCNA

Цими світлинами KCNA проілюструвало повідомлення про поїздку лідера КНДР Кім Чен Ина до Інституту ядерної зброї країни.

«Кім Чен Ин… ознайомився з виробництвом ядерних боєголовок і сучасних ядерних матеріалів та поставив важливі завдання щодо збільшення виробництва збройових ядерних матеріалів», — ідеться в повідомленні.

У ньому не вказується розташування заводу і дата його відвідання Кімом, натомість зазначається, що той оглянув заводські приміщення, де відбувається збагачення урану, та будівельний майданчик для розширення потужностей виробництва ядерної зброї.

Після огляду Кім розпорядився прискорити будівництво нових центрифуг, «щоб експоненціально збільшити арсенал ядерної зброї», необхідної, за його словами, для «самооборони та завдання, у разі потреби, превентивного удару».

Південнокорейські аналітики припустили, що такою безпрецедентною публічною демонстрацією потужностей виробництва збройового урану Пхеньян може сигналізувати про намір провести сьоме ядерне випробування перед президентськими виборами у США 5 листопада або напередодні чергової річниці заснування правлячої в КНДР Робітничої партії 10 жовтня.

В Сеулі нагадали, що останнє підземне ядерне випробування Пхеньян проводив у 2017 році, після чого Радою Безпеки ООН на КНДР були накладені жорсткі санкції, та назвали розвиток Північною Кореєю власної ядерної програми порушенням кількох резолюцій ООН, якими така діяльність заборонена.


Джерело: KCNA

Схожі новини