Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нацбанк пропонує перейменувати копійку на шаг

  • 02.09.2024, 22:07
  • 163

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг. Це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це повідомили в НБУ.

Там заявили, що після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» — це символ московської окупації, а «шаг» зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

«Назва „шаг“ давнього українського походження, вона уже використовувалась як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — заявили в НБУ.

У Нацбанку також наголошують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо перейменування.

«Найменування „шаг“ на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. (…) Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише відродило б національні традиції в номінації грошей, а й назавжди розірвало би зв’язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», — зазначив кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

Схожі новини