Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А ви вже сплатили податок на нерухомість?

120 тисяч жителів Львівщини мають борг із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Близько 120 тисяч жителів Львівщини мають борг із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це «ВЗ» повідомили в управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області.

Що таке нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Це квартири площею понад 60 кв. метрів, будинки площею понад 120 кв. метрів та нежитлова нерухомість (незалежно від площі). Усі ці категорії майна підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно.

Як і щороку, податкові повідомлення-рішення про нарахування суми податку на нерухоме майно надсилаються платникам за їхньою податковою адресою (поштою). Однак є мешканці, які не отримують цих повідомлень-рішень. Чому так стається? В управлінні оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області пояснили, що податкова адреса здебільшого відрізняється від фактичного місця реєстрації людини. Інформацію щодо податкової адреси (її зміни) платник зобов’язаний подавати до контролюючого органу самостійно. Проте громадяни рідко коли цього дотримуються.

Таким чином податкові повідомлення-рішення нерідко надсилаються за адресою, де платники не проживають. Через це утворюється борг, що тягне за собою штрафні санкції та обтяження на майно боржників. На сьогодні близько 120 тисяч громадян мають борг з податку на нерухоме майно.

Фізичні особи, які володіють вищевказаним майном, можуть ознайомитися з тим, які суми податку їм нарахували, також в особистому Електронному кабінеті. Увійти до нього можна через офіційний сайт Державної податкової служби (розділ «Електронний кабінет»). А також через мобільний застосунок «Моя податкова».

Якщо ж ви отримали податкове повідомлення-рішення на свою поштову адресу, то маєте сплатити вказану там суму протягом 60 днів з дня отримання цього документа.

Схожі новини