Передплата 2024 ВЗ

У Львові лікарі врятували 15-річного пацієнта з рідкісним ускладненням хвороби вуха

  • 12.08.2024, 19:45
  • 396

Лікарі-отоларингологи Центру дитячої медицини «Охматдит» успішно провели складну операцію, врятувавши життя 15-річному Івану з Турківського району, у якого виявили рідкісне і небезпечне ускладнення хвороби вуха

Фото: Охматдит
Фото: Охматдит

оПро це повідомили у пресслужбі Охматдиту.

Усе почалось із болю у вусі, з яким батьки юнака звернулись до місцевих лікарів. Медики поставили діагноз — отит. Однак після півтора місяця лікування легше не стало. Батьки звернулись до приватного лікаря у Львові. Там після обстежень порадили звернутись до спеціалістів Центру дитячої медицини.

Після повної радіологічної діагностики та аналізів лікарі зʼясували, що в дитини вкрай рідкісне отогенне ускладнення — петрозит, флебіт кавкрнозного синуса з компресією внутрішньої сонної артерії, а також остеомієліт тіла клиноподібної кістки. Лікарі вирішили негайно оперувати дитину.

«Випадок складний, тому що гній із вуха пішов на верхівку скроневої кістки, проїв її і далі поширився до тіла клиноподібної кістки (це кістка посередині голови). Відтак, почалось запалення кавернозного синуса, яка набрякла і почала перетискати внутрішню сонну артерію. Це була величезна загроза для життя дитини», — пояснив керівник Клініки отоларингології Федір Юрочко.

Чому саме так агресивно розвивалось захворювання у Івана причин може бути дуже багато: від індивідуальної анатомії вуха до агресивної бактерії.

«Була колосальна загроза для життя. Кістка всередині голови просто вигнивала. Таке ускладнення вперше у нашій практиці, хоча ми багато оперуємо складних вушних хвороб і є одними із лідерів у дитячій отохірургії України. Також ми радились з польськими колегами, вони підтвердили, що це вкрай рідкісне ускладнення», — додав Федір Юрочко.

Втручання пройшло успішно. Стан дитини поступово поліпшився.

Схожі новини