Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У США зʼявився перший назальний засіб від анафілаксії

  • 11.08.2024, 18:55
  • 306

У США схвалили використання назального спрею на основі адреналіну як екстреного засобу для лікування небезпечних для життя алергічних реакцій

Фото ARS PHARMACEUTICALS
Фото ARS PHARMACEUTICALS

Досі люди з алергією у випадках раптової гострої реакції на алергени — анафілаксії - мали використовувати ін'єкції адреналіну.

Однак страх перед голками багато хворих не могли отримати допомогу вчасно..

Управління з продовольства та медикаментів США (U.S. Food and Drug Administration, FDA) дозволило використовувати альтернативу уколам — назальний спрей під назвою Neffyвиробництва американської фармакологічної компанії ARS Pharmaceuticals.

Ефективність лікувального засобу підтвердили чотири дослідження, під час яких у 175 здорових дорослих учасників вимірювали рівень адреналіну у крові після використання спрею або ін'єкцій адреналіну.

Як зазначили в управлінні, анафілаксія — важка, небезпечна для життя алергічна реакція, яка зазвичай охоплює кілька частин тіла і потребує невідкладної медичної допомоги.

«Анафілаксія загрожує життю, і деякі люди, особливо діти, можуть відкладати або уникати лікування через страх перед ін'єкціями.

Наявність назального спрею з адреналіном може зменшити перешкоди", — розповіла доктокар Келлі Стоун, заступниця директора відділу пульмонології, алергології та реанімації в Центрі оцінки ліків FDA.

Результати показали, що новий засіб виконує своє завдання так само добре, як й уколи. Випробування препарату на дітях вагою понад 30 кілограмів підтвердили ефективність засобу.

Схожі новини