Передплата 2025 «Добра кухня»

Тепер і у Винниках є своя пожежна команда

Однією з подій, на яку давно вже чекали жителі села Винники, яке входить до складу Бориславської ОТГ, стало недавнє відкриття тут пожежно-рятувального підрозділу

Потреба в місцевій пожежній охороні, як визнав у розмові з нами голова Бориславської міськради Ігор Яворський, який став головним ініціатором створення цієї сільської пожежної служби, виникла давно.

Дорога буцімто недалека

Не завжди вдається легко та оперативно доїхати з Борислава, де базується місцевий підрозділ ДСНСу, до таких сіл громади, як, наприклад, Винники і сусідній із ним Уріж. Дорога буцімто недалека — якихось 20−25 кілометрів потрібно проїхати. Рятувальники з Борислава — професіонали своєї справи. Не раз доводили це під час гасіння пожеж. Але у таких випадках фактор часу відіграє вирішальну роль. Чим оперативніше прибуде допомога, тим краще. Високий професіоналізм втрачає своє значення, якщо рятувальники не мають змоги швидко застосувати свої навички та знання. Приїжджають на виклик тоді, коли з вогняною стихією важко давати собі раду. Звісно, що в таких випадках погорільці втрачають своє майно, нажите за ціле життя добро. Як не гірко про це говорити, але й гірше буває - що й люди гинуть.

Аби до мінімуму, до «нуля» звести ризики трагічних наслідків, які трапляються під час пожеж, Бориславська міська рада спільно з Дрогобицьким районним управлінням Державної служби надзвичайних ситуацій у Львівській області поставили собі за мету створити у Винниках місцевий пожежний підрозділ. Задум, як було сказано під час недавнього урочистого відкриття нового підрозділу, підтримав місцевий підприємець, керівник ТзОВ «КНГ АГРО» Василь Валько. Це він, подбавши про матеріальну базу для сільських пожежників, побудував для них маленьке депо.

І норвежці до доброї справи долучились

У своєму вступному слові під час відкриття пожежно-рятувального підрозділу Ігор Яворський подякував всім, хто долучився до доброї справи у Винниках. Як виявилось, не один Василь Валько поспішив на допомогу, активно працює на благо громади. Друзі - побратими Борислава з норвезького міста Нутодден передали в користування своїм новоспеченим колегам з Винник пожежний «Мерседес» 1986 року випуску. Хоч і стара машина, але технічно справна і, як під час розмови з нами висловився керівник Дрогобицького районного управління ДСНС у Львівській області Олег Кобилецький, ця машина ще не раз доведе свою високу ефективність під час гасіння загорянь. Друга пожежна машина, яка надійшла у розпорядження особового складу новоствореного підрозділу у Винниках — це спеціалізований ЗІЛ — 130. Його своїм колегам з Винник подарували рятувальники з Дрогобицького районного управління ДСНС у Львівській області. До зони пожежної охорони новоствореного підрозділу, крім самих Винник, входять й три інші села — Уріж, Мокряни та Підмонастирок. Їх і «обслуговуватиме» пожежна дружина з Винник, чий особовий персонал складається з пожежників-добровольців. Всі вони, крім водія підрозділу, працюватимуть на добровольчих засадах.

Як показує життя

… На території Дрогобицького району функціонують потужні державні підрозділи служби надзвичайних ситуацій, які базуються в Бориславі, Дрогобичі, Трускавці, Східниці та Стебнику. Особовий склад у даних підрозділах добре вишколений, не один раз перемагав на обласних змаганнях серед рятувальників. Належна техніка, спецспорядження — все у таких підрозділах є для того, щоб, швидко відреагувавши на небезпеку, вчасно приходити на допомогу тим, хто потребує порятунку від вогню. Але, як показує життя, крім рятувальників, які перебувають на державному утриманні, потрібно мати ще й місцеві пожежні підрозділи. Утримувати їх — обов’язок ОТГ. У Дрогобицькому районі, крім новоствореного підрозділу у Винниках, який фінансується коштом Бориславської ОТГ, такі ж пожежні служби функціонують у Волощі та Меденичах, які входять до Меденицької ОТГ, Орові (Трускавецька ОТГ, — О.Д.) та Підбужі (Східницька — О.Д.). Настав час подбати про створення аналогічних підрозділів на сільській території Дрогобицької ОТГ, які мали б бути, як вважають у Дрогобицькому районному управлінні ДСНС у Львівській області, у таких селах, як Воля Якубова, Нижні та Верхні Гаї і Медвежа.