Передплата 2024 «Добрий господар»

Євросоюз призупинив інтеграцію Грузії

  • 10.07.2024, 14:35
  • 246

Посол Європейського Союзу у Грузії Павло Герчинський заявив про зупинення процесу вступу Грузії до ЄС

Фото ілюстративне flickr.by/JRope
Фото ілюстративне flickr.by/JRope

Про це він повідомив на дводенній міжнародній конференції, що відбувається у Тбілісі.

Усе через ухвалений парламентом Грузії закон про «іноагентів», який дублює російський. Він змушує медіа й організації з часткою іноземного капіталу звітувати, а також дає право Мінʼюсту влаштовувати перевірки з подальшими штрафами. Також на призупинення інтеграції вплинула антизахідна та антиєвропейська риторика з боку влади Грузії, яка, за словами Герчинського, абсолютно несумісна з декларованою метою вступу до Євросоюзу.

Для лідерів ЄС наміри нинішнього уряду Грузії сьогодні незрозумілі.

Герчинський також оголосив, що Євросоюз заморозив 30 мільйонів єро, які виділили на підтримку Сил оборони Грузії.

«Щодо співпраці у галузі безпеки та оборони, на жаль, ми змушені повідомити вас, що лідери [ЄС] також вирішили заморозити гроші, виділені на підтримку Сил оборони Грузії в рамках Європейського фонду миру (EPF) […]. І це лише перший крок, будуть й інші кроки. Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу уряду на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі», — вказав Герчинський.

Як відомо, Грузія у березні 2022 року подала заявку на вступ до ЄС — за кілька тижнів після того, як рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. У грудні 2023 року Грузія набула статусу кандидата і мала розпочати реформи.

Керівна партія «Грузинська мрія» 8 квітня 2024 року зареєструвала у парламенті проєкт про «іноземних агентів», а вже 14 травня парламент Грузії остаточно ухвалив цей законопроєкт — попри опір опозиції і масові протести в столиці із сутичками. Цей документ передбачає створення спеціального реєстру, у якому будуть вказані всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансують з-за кордону більш ніж на 20%. Вони мають публікувати річний фінансовий звіт — інакше отримають штрафи і перевірки.

Схожі новини