Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Угорщина «переосмислить» членство у НАТО

  • 24.05.2024, 14:40
  • 1 003

Угорщина працює над «переосмисленням» свого статусу в НАТО, щоб надалі країна потенційно змогла відмовитися від поглиблення підтримки України

Віктор Орбан. Фото Bloomberg
Віктор Орбан. Фото Bloomberg

Угорські військові чиновники та юристи працюють над новою концепцією, яка відрізнятиме Угорщину від інших членів НАТО.

За словами премʼєра, Угорщина хоче зберегти членство в НАТО, але так, щоб їй «не довелося брати участь у діях НАТО за межами території НАТО».

Угорські солдати наразі є учасниками двох місій Альянсу за межами його території — в Іраку і Косові. Важливо зазначити, що члени НАТО можуть відмовитися від будь-яких військових місій, навіть якщо закликають приєднуватися всі країни-члени.

Віктор Орбан оголосив про плани своєї країни тоді, коли НАТО готує пакет підтримки для України, який представить на саміті лідерів у США у липні. У пакеті, імовірно, буде вказана посилена роль НАТО у координації постачань зброї та тренуваннях українських сил.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував союзникам створити фонд для України на 100 мільярдів доларів на найближчі п’ять років. Однак не всі країни-члени підтримують таку ідею. Серед противників — Угорщина.

Угорщина неодноразово намагалася змусити Захід припинити допомагати Україні у війні з росією, блокуючи рішення про виділення підтримки. А ще вона блокувала розширення НАТО до Фінляндії та Швеції і водночас укладала енергетичні угоди з росією.

Утім, в інтервʼю Віктор Орбан зазначив, що Угорщина віддана місії із захисту членів НАТО, однак стурбована фінансуванням і постачанням зброї Україні, бо вона не є членом Альянсу.

Угорський премʼєр принципово не погоджується з оцінкою деяких членів НАТО щодо можливості вторгнення росії на східний фланг НАТО після України. В Альянсі цю думку не підтримують.

Схожі новини