Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де у місті можна обстежитися на меланому шкіри?

Електронне скерування від сімейного лікаря не потрібне

Фото: pexels
Фото: pexels

До кінця травня у місті Лева можна пройти безкоштовну діагностику шкіри на новоутвори, зокрема меланому. Це злоякісне новоутворення — одне з найнебезпечніших серед усіх ракових захворювань шкіри, оскільки поширюється через лімфу й кров в усі органи.

Статистика невтішна. У Львівській області на медич­ному обліку перебувають 2060 людей з діагнозом меланома. Щороку 25% пацієнтів із таким діагнозом помирають…

До кінця травня дерматоскопію можна буде пройти без електронного скерування від сімейного лікаря чи лікаря-дерматолога. Обстежитись у Львові можна в Амбулаторно-поліклінічному центрі, що на вулиці Мазепи, 25.

Як розповіла для «ВЗ» лі­кар-дерматолог Анна Лі­довська, причин меланоми кілька. «Найчастіше це три­валий вплив ультрафіолето­вих променів на шкіру, коли на морі немає захисту спе­ціальним кремом проти сон­ця. Також це травми роди­мок чи папілом, порушення ендокринної системи, зни­жений імунітет, а також спад­кова схильність. Без огляду у спеціаліста появу такого за­хворювання легко пропусти­ти. Адже пухлина розвиваєть­ся без симптомів, і маленька асиметрична родимка може довго проростати в глиб орга­нізму, а потім стрімко пошири­тися не лише на шкіру, а й пус­тити метастази в інші органи та кістки. Але на ранніх стаді­ях меланому можна вилікува­ти! Тож не потрібно відкладати обстеження на потім».

Схожі новини