Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львівській області на медичному обліку перебувають 2060 людей із діагнозом меланома, — очільник онкоцентру

  • 13.05.2024, 16:30
  • 543

13 травня — Всесвітній день боротьби з меланомою. Це найагресивніший тип раку шкіри, який на ранніх стадіях добре піддається лікуванню

Олег Дуда. Фото Львівської ОВА
Олег Дуда. Фото Львівської ОВА

У межах кампанії поширення інформації про це захворювання у Львівській ОВА відбувся брифінг.

Як зазначив в.о. генерального директора Львівського онкоцентру Олег Дуда, за три місяці 2024 року в нашій області вже виявили 38 нових випадків захворювання на меланому. У 14 людей захворювання діагностували під час профоглядів. У І та ІІ стадіях про свій діагноз дізналися 23 людини, в ІІІ стадії - 5 і 1 людина, дізналась, що захворіла вже у IVстадії.

«Ми прагнемо, аби у людей діагностували меланому якомога раніше, адже у пізніх стадіях лікування цього типу раку є надзвичайно складним та тривалим для пацієнта і дороговартісним для держави. В нашому онкоцентрі застосовують сучасний підхід у лікуванні меланоми, наприклад, визначення сторожових лімфатичних вузлів. Також у нас є великий досвід у застосуванні таргетної терапії та імунотерапії», — наголосив Олег Дуда.

Першими симптомами розвитку меланоми можуть бути поява на шкірі нового пігментованого утвору або зміна родимки, яка уже була. Однак можливий розвиток і безпігментної меланоми, коли відсутня пігментація і розпізнати її дуже важко.

Щоб не пропустити розвиток захворювання лікарі радять, окрім регулярних медичних оглядів, робити самообстеження шкіри. Виявити зміни на своєму тілі вам може допомогти правило АКОРД.

Повністю убезпечити себе від розвитку меланоми неможливо, та існують прості рекомендації, які можуть зменшити ризик цього онкозахворювання.

Фахівці радять уникати ультрафіолетового випромінювання. Варто також уникати надмірного відвідування соляріїв та використовувати сонцезахисні засоби під час перебування на сонці. Дуже важливо не ігнорувати профілактичні огляди у спеціаліста, адже він може точно встановити діагноз та підібрати оптимальний варіант лікування.

Схожі новини