Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На станції «Академік Вернадський» українські полярники нарахували понад 7 тис. пінгвінів

  • 09.04.2024, 09:45
  • 508

Цього сезону (з вересня по квітень) українські полярники нарахували понад 7 тисяч субантарктичних пінгвінів на острові Галіндез, де розташована станція «Академік Вернадський». Це рекордна кількість

Фото: Національний антарктичний науковий центр.
Фото: Національний антарктичний науковий центр.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

До 2007 року субантарктичні пінгвіни взагалі не гніздували біля «Академіка Вернадського», у 2020 році їхня кількість поблизу станції становила 3,5 тисячі, а у 2024-му — зросла вдвічі й перетнула позначку в 7 тисяч.

Враховуючи, що нині українські експедиції мають 14 учасників, то виходить по 500 пінгвінів на одного полярника.

У науковому центрі відзначили, що потепління та зменшення площі морського льоду в Антарктиді призводить до міграції тварин, які захоплюють нові, раніше не заселені певними видами території.

Перші гнізда субантарктичних пінгвінів поблизу української антарктичної станції з’явилися у 2007 році на мисі Марина-Пойнт. До цього вони взагалі не гніздували там через пізнє розмерзання вод навколо острова Галіндез. Раніше морози в цій місцевості доходили до позначки -20 °C і нижче: через наявність криги пінгвіни не могли ефективно полювати, тому обирали території північніше.

Але згодом у зв’язку з потеплінням в районі західного узбережжя Антарктичного півострова субантарктичні пінгвіни ринули на південь.

Українські полярники відзначили, що субантарктичні пінгвіни припливають на їхній острів на шлюбний сезон у вересні-жовтні (це антарктична весна). Там вони збираються у пари, будують гнізда, відкладають яйця, виводять та вирощують пташенят. На антарктичну зиму пінгвіни залишають околиці «Вернадського», відпливаючи туди, де є чиста вода.

Схожі новини