Передплата 2024 «Добра кухня»

росія розгорнула широку мережу «тролів», щоб зірвати підтримку України з боку США

  • 08.04.2024, 15:45
  • 435

росія за допомогою своїх політтехнологів та «фабрик тролів» намагається підірвати в США громадську підтримку законопроєкту про допомогу Києву та поширити антиукраїнські настрої

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це дізнався Washington Post з внутрішніх документів кремля, якими з виданням поділилася європейська розвідувальна служба.

Згідно з документами, росія має на меті вплинути на Конгрес та інші політичні дебати, щоб розпалити антиукраїнські настрої у США. Для цього пов’язані з кремлем політтехнологи та ботоферми опублікували тисячі сфабрикованих новинних статей, публікацій у соціальних мережах і коментарів, які пропагують американський ізоляціонізм.

Вони, зокрема, сіють страх щодо безпеки кордонів Сполучених Штатів і намагаються посилити економічну та расову напруженість у США.

Наприклад, одна з «фабрик тролів» поширювала коментарі «не більш ніж 200 символів від імені жителя передмістя великого міста США», який нібито не підтримує військову допомогу, яку США надають Україні, і «вважає, що гроші потрібно витрачати на захист кордонів Америки, а не України», а ще бачить, що «політика Байдена веде США до краху».

WP зазначає, що росія нарощує свої пропагандистські операції, які стали майже настільки ж важливими, як сама військова кампанія в Україні, особливо тому, що схвалення Конгресом подальшої допомоги є критичним для здатності України захищатися.

З-поміж іншого російські боти стверджують, що «білі американці» найбільше програють через допомогу Україні; змальовують президента України Володимира Зеленського корумпованим; наголошують на кількості мігрантів, які перетинають кордон США.

За словами аналітиків, ця кампанія є частиною ширшої стратегії, яка базується на майже 10-річних зусиллях кремля підняти голоси популістських політиків по всьому світу, які виступають проти глобальної ролі США.

З огляду на те, що ультраправе крило Республіканської партії фактично блокує будь-яку подальшу допомогу Україні з серпня 2023 року, зусилля кремля підірвати підтримку Києва, можливо, набули більшої популярності в США, ніж де-небудь ще, пише WP.

«Вплив російської програми за останнє десятиліття видно в дебатах Конгресу США щодо допомоги Україні. Раніше ви б ніколи не почули, що політики в США кажуть, що Україна недостатньо важлива і ми не будемо підтримувати НАТО», — відзначив керівник Центру аналізу загроз Microsoft Клінт Воттс.

Схожі новини