Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українську академію друкарства приєднали до «Львівської політехніки»

  • 02.04.2024, 16:50
  • 831

Українська академія друкарства буде факультетом Львівської політехніки

Фото "Львівської політехніки"
Фото "Львівської політехніки"

2 квітня уряд ухвалив рішення щодо приєднання Української кадемії друкарства до Національного університету «Львівська політехніка». На базі другої сформують окремий факультет з назвою — УАД, у якому запровадять освітню і наукову діяльність академії, а її непрофільні програми будуть гармонізовані зі схожими програмами в «Львівській політехніці».

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Студенти, які вже розпочали навчання в УАД, продовжать його за обраними спеціальностями та освітніми програмами зі збереженням всіх попередніх умов (форма фінансування, сума контракту/бюджетне місце). Разом із цим, навчання у більшому університеті для студентів означає також доступ до ширшого кола профільних і кваліфікованих викладачів, дисциплін до вивчення та ліпшої матеріально-технічної бази», — йдеться у повідомленні Міносвіти.

Як зазначив міністр, головна мета такого рішення — покращення якості вищої освіти, підвищення ефективності роботи наукових установ та створенням потужних освітніх та наукових осередків.

Як відомо, у листопаді 2022 року Міністерство освіти і науки України звернулося до Кабміну з ініціативою об'єднати Українську академію друкарства з Львівським національним університетом імені Івана Франка. 12 листопада на площі перед Оперним театром студенти Української академії друкарства розпочали мирну акцію через заяви Міністерства освіти.

У соцмережах тоді поширили флешмоб на знак протесту проти об'єднання вишів, які ініціювали студенти УАД, #гетьрукивідуад. Вони стурбовані, що їх позбавлять державної форми навчання, анулюють дипломи, а в період війни 200 викладачів залишаться без роботи.

Тим часом ректор закладу Богдан Дурняк заявляв, що такі дії є неприпустимими, вони йдуть всупереч заяв самого міністра, який стверджував, що під час воєнного стану такі реорганізації не можна розглядати, і їх вважатимуть «освітянським мародерством».

В академії додали, що Міністерство спонукає до «реорганізації за власним бажанням», не враховуючи думку колективу навчального закладу та студентів. Опісля понад тисяча студентів Української академії друкарства вийшли на мирний протест проти намірів Міністерства освіти та науки приєднати академію до НУ «Львівська політехніка».

Схожі новини