Передплата 2024 «Добрий господар»

«Якби не це обстеження, я б не дізнався про захворювання вчасно»: у Львові лікують військового із онкохворобою

  • 02.04.2024, 12:30
  • 455

У Львівському онкоцентрі лікують військового з онкологічним захворюванням щитоподібної залози

Фото Львівського онкоцентру
Фото Львівського онкоцентру

Віталію 44 роки, він — із Києва. Під час повномасштабного вторгнення росії чоловік захищав Україну на передовій і навіть не підозрював, що зовсім скоро йому доведеться боротися ще й із хворобою.

Онкозахворювання щитоподібної залози Віталія виявили випадково. Разом із побратимами він мав планові обстеження, і під час одного з них лікарі шокували військового діагнозом — рак щитоподібної залози із метастазами у лімфатичні вузли.

«Якби не це обстеження, я б не дізнався про захворювання вчасно. Воно просто запустилось би далі і прогресувало б, бо мене абсолютно нічого не турбувало», — розповів Віталій.

Чоловіка прооперували в одній із Київських лікарень, а далі скерували на адʹювантне (післяопераційне) лікування до Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру.

«На курс радіонуклідної терапії пацієнта скерували для абляції залишків щитоподібної залози і ймовірних метастазів, адже радіоактивний йод має здатність накопичуватись у залишках щитовидної залози та метастазах і руйнувати їх, завдяки тому, що опромінює їх зсередини», — розповів завідувач відділення радіонуклідної діагностики та лікування Львівського онкоцентру Микола Боднар.

Пацієнтам, які отримують лікування у відділенні радіонуклідної діагностики та лікування дають випити спеціальну капсулу з радіоактивним йодом. Після цього вони певний час перебувають у спеціальних ізольованих палатах, адже мають високу дозу радіації.

«Ми робимо спеціальне обстеження — сканування тіла людини і шукаємо місце, у якому накопичився йод. Пацієнтам, які мають підозру на наявність метастазів ми додатково проводимо ОФЕКТ/КТ (Однофотонна емісійна комп’ютерна томографія з компʼютерною томографією). Це сучасне обстеження, завдяки якому ми можемо виявити в пацієнта метастази і точно побачити їх локалізацію. Ми розуміємо чи лікування дає потрібний ефект, чи хвороба не чутлива до йоду і людині ще раз буде потрібна операція», — розповів Микола Боднар.

Важливо, що лікування радіоактивним йодом — у боротьбі з раком щитоподібної залози є ефективним практично у 85% пацієнтів, на жаль, у приблизно 15% хвороба може бути нечутливою до йоду. Радіоактивність знищує як клітини щитоподібної залози, так і метастази, які поширилися за її межі.

Віталій успішно відбув терапію радіоактивним йодом. Тепер його очікують додаткові обстеження та період повного відновлення. Чоловік вірить, що хвороба не вернеться, бо хоче й надалі робити свій внесок у перемогу України.

«Я зрозумів, що війна — це не тільки окопи. Насправді, це ланцюжок який пов’язаний між собою: це і тилова робота, і робота постачання, і робота зв’язку, і волонтерська робота, і якщо десь щось випадає, то цей ланцюжок розривається. Навіть якщо ти не можеш бути членом якоїсь штурмової бригади, через якісь проблеми зі здоров’ям, то є безліч завдань, які можна виконувати і пришвидшувати нашу перемогу. Тому у будь-якому випадку я буду співпрацювати з хлопцями і робити все, що можу, аби ми якнайшвидше перемогли», — розповів Віталій.

Чоловік каже, що його побратими стали йому вірними друзями, вони підтримували його коли він дізнався про недугу і підтримують зараз — до повного одужання. Він вірить, що разом з ними святкуватиме велику перемогу над ворогом!

Схожі новини