Передплата 2024 «Добра кухня»

Через обстріли ЗАЕС — пошкоджена одна із ліній живлення

  • 21.02.2024, 15:15
  • 383

Внаслідок російського обстрілу пошкоджена одна із ліній електропередачі, що забезпечує зв’язок Запорізької атомної електростанції з українською енергосистемою

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Внаслідок обстрілів 20 лютого було знеструмлено високовольтну лінію електропередачі 330 кВ у Запорізькій області. Наразі у тому районі тривають бойові дії, зазначає міністерство.

«Укренерго» повідомило, що його фахівці вже встановили характер ушкоджень. Але оскільки в районі йдуть бойові дії, аварійно-відновлювальні роботи проводяться залежно від безпекової ситуації та з дозволу військових. Наразі зв’язок ЗАЕС з енергосистемою забезпечується лише по одній лінії електропередачі.

Нагадаємо, живлення ззовні потрібне для ЗАЕС для охолодження активних зон реакторів та підтримки ядерної безпеки. Оскільки всі реактори ЗАЕС наразі зупинені, енергію для підтримки охолодження станція бере від енергосистеми України, з якою сполучена лініями електропередач.

Після 24 лютого 2022 року Запорізька АЕС вже з десяток разів втрачала енергопостачання. Через це станція переходила на дизель-генератори, які мають обмежений запас палива.

Схожі новини