Передплата 2024 ВЗ

Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 20.02.2024, 11:15
  • 393

Сьогодні, 20 лютого, в Україні уже вдесяте відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні

Фото: ОП
Фото: ОП

Цей день відзначається щороку 20 лютого згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

У цей день, у 2014 році, на вулиці Інститутській в Києві силові підрозділи режиму Януковича розстріляли протестувальників. Загалом за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею».

Зазначимо, що Список Небесної Сотні «відкрили» ще 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, а з цього дня, 20 лютого, на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей — 78 осіб, після 20 лютого — ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали «Небесна Сотня», хоча насправді їх було більше ста.

День 20 лютого став переломним під час подій Революції Гідності. О 22:17 Верховна Рада ухвалила постанову «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу.

Цього року українці вдесяте вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні!

Президент звернувся до українців у День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

«Сьогодні Україна вшановує пам’ять про подвиг Героїв Небесної Сотні. Пам’ять про те, як українці вміють виборювати власну свободу. Пам’ять про те, що наша єдність не має противника, здатного її перемогти. Що самовідданість українців не має меж і творить історію», — сказав Зеленський.

Президентське подружжя вшанувало пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Володимир та Олена Зеленські встановили лампадки біля пам’ятного хреста на місці загибелі активістів на Алеї Героїв Небесної Сотні в центрі Києва.

Хрест встановлений громадськістю в березні 2014 року на місці розстрілів учасників Революції Гідності. У майбутньому він має стати частиною Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності.

Схожі новини