Передплата 2024 «Добра кухня»

Три донори врятували дванадцятьох людей

  • 13.02.2024, 18:50
  • 868

За добу у Києві зробили вісім посмертних органних трансплантацій від двох донорів — у різних лікарнях міста вісьмом пацієнтам пересадили 4 нирки, 2 печінки й 2 серця

Фото МОЗ України
Фото МОЗ України

Донори — двоє молодих людей, у яких стався крововилив у мозок. Попри зусилля медиків врятувати пацієнтів не вдалося. Їхні родичі дали згоду на посмертне донорство.

Реципієнтами серця стали двоє молодих чоловіків. Обидва — пацієнти Інституту серця МОЗ України. Трансплантологи майже добу не виходили з операційної, аби зробити обом рятівні пересадки.

30-річний Степан очікував на пересадку серця 5 років. 23-річний Роман — майже рік. Хлопець з 19 років служив у ЗСУ, а під час боїв на Херсонському напрямку отримав важке поранення. Його вважали загиблим, але він вижив і самотужки дістався до своїх.

Доді ж ще у двох столичних клініках відбулися ще чотири пересадки органів: у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології ім. Шалімова двом жінкам пересадили печінку, ще двом пацієнтам — нирки.

Також дві трансплантації нирок зробили у Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Стан усіх пацієнтів добрий, зважаючи на складність пересадок.

Також відомо, що позаминулої ночі смерть мозку через інсульт констатували у пацієнтки Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. Після згоди родичів медики змогли врятувати ще 4 людей.

Над цим у понеділок працювала команда трансплантологів Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

Схожі новини