Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ повідомила про підозру клірику упц мп

  • 09.02.2024, 16:45
  • 667

Ієродиякону упц мп, який організовував провокації біля Києво-Печерської Лаври та виправдовував російську агресію проти України, повідомили про підозру

Фото СБУ
Фото СБУ

За даними Служби безпеки, чоловік є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

«Під прикриттям «акцій протесту» клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві. Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється у державній зраді. Зокрема, як з’ясувало розслідування, ворожий пропагандист «інструктував» ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври.

Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема — для міжнародної аудиторії", — йдеться у повідомленні СБУ.

Також у листуваннях з вірянами він виправдовував збройну агресію рф проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво росії. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, зокрема — захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 436−2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне ув’язнення.

Схожі новини