Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці найкраще ставляться до поляків, канадців та американців

  • 30.01.2024, 11:15
  • 347

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців і поляків, а також канадців та американців. Водночас найгірше в Україні ставляться до росіян, які живуть у росії, та білорусів, які живуть у білорусі

Фото: Коментарі
Фото: Коментарі

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Респондентів запитували, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками різних етнічних груп. Це називається соціальною дистанцією. Мінімальна соціальна дистанція 1 (згоден допустити як члена родини), максимальна — 7 (не пускав би в Україну).

Результат такого опитування показав, що українці найкраще ставляться до українськомовних українців. Далі йдуть поляки, російськомовні українці, канадці та американці (практично на одному рівні). Відповідно, більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини й близьких друзів.

Після них у списку — німці, французи і євреї-жителі України. Найбільша ж соціальна дистанція в українців до африканців, ромів, росіян-жителів України, білорусів-жителів білорусі. Останнє місце з найбільшою соціальною дистанцією посідають росіяни-жителі росії. Переважна більшість опитаних (80%) не впускали б росіян навіть як туристів.

Схожі новини